Rosengren: ”Nu borde Jack få chansen att boxas på hemmaplan”

5:27 min

Svenske Badou Jack blev i natt boxningsvärldsmästare då han tog hem den mest prestigefyllda WBC-titeln. Matchen avgjordes i Chicago och nu hoppas många på att Jack får försvara sin titel på hemmaplan.

– Nu borde Jack få chansen att boxas på hemmaplan. Flickorna har tidigare fått tillstånd, nu borde pojkarna också få det, säger svenska boxningskommissionens ordförande Björn Rosengren till Radiosporten.

Badou Jack klev ut ur skuggan i natt och blev ett namn på allas läppar i Sverige efter att ha vunnit WBC-titeln. 

Badou Jack är född i Stockholm, men har sedan 2010 bott i Las Vegas i USA och har därför inte fått någon större publicitet i svenska medier. För många kom därför nattens WBC-seger överraskande. Men inte för Björn Rosengren.

Damboxare har fått tillstånd

– Inte direkt, det här har varit på gång länge. Jag är väldigt glad och stolt över Badou Jack. Och det här sätter fokus på vårt problem. Att Badou ligger under radarn här hemma är för att han inte får boxas hemma i sådana här matcher. Svenska idrottsmän borde ha chansen att få boxas på hemmaplan, säger Rosengren, som nu hoppas att Badou Jacks nästa titelmatch kan avgöras i Sverige.

Tillstånd för att gå 10 ronder i Sverige har Frida Wallberg och Mikaela Laurén fått tidigare. Men ingen svensk herrboxare. Erik Skoglund brukar därför få boxas i Köpenhamn i stället. Men Rosengren vill nu ansöka om tillstånd för Badou Jack att få gå 12 ronders proffsboxning i Sverige.

– Hemmapubliken måste få se sina mästare, nu får vi testa det här med att få tillstånd. Tidigare har flickorna fått tillstånd, nu är det dags att vi får det även för pojkarna.

Rosengren tycker Badou Jacks titel är större än Frida Wallbergs och Mikaela Lauréns som också tog hem WBC-titeln.

– Det går inte att sticka under stolen med att på herrsidan är konkurrensen hundra gånger hårdare.

Niclas Selberg är ordförande i Djurgårdens boxningsförbund. Det var där Badou Jack inledde sin karriär. Han är något överraskad över Badou Jacks seger i natt. 

Basketspelare från början

– Det är väldigt överraskande att det gick så fort. Han förlorade en match för ett år sedan, men nu har han vänt återigen på sin karriär. Det är inte första gången han gör det. Jag trodde inte det skulle gå så fort, men jag visste att han har en enorm kapacitet och vilja. Jag har alltid trott att han skulle lyckas, säger Selberg i Radiosportens studio.

Han tror att vi kommer få se mycket mer av Badou Jack framöver.

– Nu kommer han få möjlighet att försvara titeln, han har ett bra stall (Floyd Mayweathers berömda "The Money Team, red anm.) som kommer stödja honom. Jag tror han vinner fler matcher, säger Selberg och hoppas även han på en titelmatch på hemmaplan i Stockholm framöver.

– Får vi se honom i Sverige är det största som hänt i Sverige på väldigt länge i boxning.

Badou Jack kom till Djurgården som 17-åring innan han flyttade till Stockholms AIF. Enligt Selberg såg man tidigt att han var jätteduktig, framförallt då han hade bakgrund som basketspelare.

– Badou hade både koordination och fotarbete från basketen. Han hade en bra grundträning med sig till boxningen. Jag såg direkt att det var en talang, säger Selberg.

Badou Jack lyckades enormt bra i början och förlorade inte någon av sina 15 första matcher, enligt Selberg.

– Det är väldigt ovanligt. Han gick spikrakt upp i Sverigeeliten på bara några år.

Petad i Sverige inför OS

Men Badou Jack valde att tävla för Gambia vid OS 2008 och försvann därmed lite från Sverige-radarn. Selberg förklarar:

– Förbundet satsade på en annan kille inför OS 2008, Naim Terbunja. Då fick Badou Jack byta till lätt tungvikt för att kvala in och det gick inte så bra. Då bestämde han sig snabbt för att tävla för Gambia i stället, eftersom hans pappa är gambian. Där kvalade han och lyckades ta sig till OS efter tre vinster i kvalet, säger Selberg.