B.B.S. Sugarlight vann Olympiatravet

I fjol slog B.B.S.Sugarlight igenom på allvar med sex segrar på V75.

På lördagen fick han sitt internationella genombrott då han utklassade allt motstånd i Olympiatravet.

Peter Untersteiner körde till spets kort efter start och sexåringen vann på nya löpningsrekordet 1.10,6.

B.B.S.Sugarlight ägs och tränas av Fredrik Sohlberg i Norge. Peter Untersteiner har kört hästen 17 gånger lördagens seger var den elfte med Halmstadskusken i sulkyn.

– Jag körde B.B.S.Sugarlight första gången i början av förra året och sa direkt att det här inte var någon vanlig häst. Hästen har utvecklats enormt och i dag var han ju fantastisk. Han blev lite väl pigg i spets och jag ville ju inte köra 1.10,5 första varvet, men han bara drog på. På sista långsidan funderade jag över när hann skulle bli trött, men det blev han aldrig och i sista sväng var jag rätt säker på seger, sade Untersteiner och log.

Strax innan Olympiatravets final började regnet ösa ner över Åbytravet. Men banan hann inte bli tung och 1.10,6 är den snabbaste segertiden i loppets historia.

Sohlberg chockad

– Jag är helt stum, vet inte vad jag ska säga. Jag har Norges bästa häst. Det här är helt otroligt, sade en smått chockad Fredrik Sohlberg.

Support Justice var Norges stora hopp på Åbytravet. Hästen är född i Norge, medan B.B.S.Sugarlight är svenskfödd. Det blev en fjärdeplats och inte riktigt vad förväntansfulla norrmän hoppats på. Geir Vegard Gundersen attackerade i tredjespår med Support Justice när det återstod 700 meter. Trots det hårda tempot i täten kunde man inte blanda sig i slutstriden.

– 750 meter från mål trodde jag att vi skulle vara med i segerstriden, men 500 meter kvar kändes hästen lite trött. Med tanke på det så är jag ändå nöjd med Support Justice, han kämpade väldigt bra. Vinnaren var inget att göra åt, han var bara bäst i dag, sade Gundersen. 


Direkt efter storsegern blev B.B.S.Sugarlight inbjuden till Elitloppet på Solvalla om en dryg månad.

"Oerhört nöjd"

– I fjol tackade vi nej, men i år vill vi gärna vara med. Det är en dröm som går i uppfyllelse att vara med på Solvalla. Nu är det bara upp till mig att ha hästen i toppform, men jag tränar på mitt sätt och det har ju gått bra förr, sade Sohlberg och log igen.

Oasis Bi, körd av Björn Goop, blev överraskande tvåa på 1.11,1 efter en grym spurt från sistaplats.
– Jag är oerhört nöjd med andraplatsen. Vi hade ett dåligt startspår (åtta) och hamnade illa till där bak. Men han spurtade förbi flera väldigt bra hästar över upploppet. Vi är inbjuda till Finlandia-loppet om två veckor och nu siktar vi på det, sade tränaren Stefan Pettersson.

Amerikanska stoet Maven fick en fin löpning i rygg på Support Justice men levererade inte sin sedvanligt starka spurt.