Ekots reporter: Vi vet inte så mycket om vad de gjorde i Syrien

4:15 min

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer. Kajsa Norell, reporter på Ekot, har följt historien sedan i höstas.

– Vi vet inte så himla mycket om vad de gjorde i Syrien. Det vi vet är att de var missionärer men eftersom en organisation som Svenska Kyrkan inte skulle skicka ut någon missionär till Syrien, så har det varit lite som varit känt kring det här, säger Kajsa Norell, reporter på Ekot.

Hon har följt historien kring de två kidnappade männen sedan i höstas. Då blev hon kontaktad av en källa som berättade att två svenska missionärer satt kidnappade hos Nusrafronten. Och då fanns det ingen information ute om de här personerna, berättar Kajsa Norell.

Fick du veta något om varför de satt kidnappade?

– Det fick jag inte. Men tidningen Dagen har skrivit att de var på missionsuppdrag i Jordanien, och sedan kände sig manade att gå över gränsen till Syrien trots att det är farligt. De fick en ingivelse är min uppfattning, och det kan ha varit religiösa faktorer, säger Kajsa Norell.

De två männen har hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013, och har nu återförenats med sina familjer.

– Jag tror att de här männen och deras familjer är väldigt glada att de är i livet. Jag tror att det spelar stor roll att det var Nusrafronten som tog dem. Om IS hade tagit dem hade de nog inte varit i livet i dag, säger Kajsa Norell.