Biltvätt på gatan förstör miljön

1:05 min

Nu när det är vår kanske folk börjar tvätta och putsa på bilen för att få den sådär snyggt glansig inför sommarens turer. Och visst kan det vara trevligt att göra det ute i solskenet intill huset. Men det många kanske inte känner till är att biltvätt på garageuppfarten är en stor miljöbov - något bland annat Borlänge Energi vill sätta stopp för.

Den senaste helgen har det varit Stora Biltvättarhelgen, en kampanj som branschorganisationen Mitt Vatten arrangerar. Det här är något som Borlänge Energi vill slå ett hårt slag för.

– Vi vill att allmänheten ska förstå vikten av att tvätta bilen på rätt sätt. Det gör man genom att ta den till en tvätthall, antingen en automatisk eller en gör-det-själv-hall. Gör man det på gatan rinner smuts, tungmetaller och oljerester ut och förorenar våra sjöar och vattendrag, säger Solveig Barmé, driftchef för avloppsrening på Borlänge Energi.

Tror du folk är medvetna om det här?

– Många tror kanske att om det rinner ner i en gatubrunn så kommer det till ett reningsverk. Men så är det inte. Det hamnar i närmaste vattendrag. Risken är ju att det smittar också. Om någon tvättar på garageuppfarten så kanske fler följer deras exempel. Men då gör man miljön en väldig otjänst, säger Solveig Barmé.

På vilket sätt uppmärksammar ni det här?

– Genom annonsblad över hela landet. I Dalarna har vi valt att uppmärksamma det i en gemensam kampanj. I exempelvis Borlänge samarbetar vi med bemannade mackar. På vissa platser har vi gett gåvor till de första tio personerna som kommer till en tvätthall, säger Solveig Barmé.