Abortfrågan kan så split i Alliansen

1:46 min

Abortfrågan kan segla upp som ett nytt stridsämne inom borgerligheten. Nya KD-ledaren Ebba Busch Thor har upprepat kravet på en samvetsklausul. Men förslaget sågas av FP-ledaren Jan Björklund.

– Det är inte rimligt. Sjukvården har uppgifter i lagstiftningen att även kunna utföra aborter under vissa kriterier och förutsättningar. Då måste den personal som finns i sjukvården kunna vara med utföra den naturligtvis, säger Jan Björklund.

Kristdemokraterna har länge krävt att de landsting som vill ska kunna införa en samvetsklausul vilket innebär att barnmorskor som inte vill göra aborter ska kunna slippa det. Men förra partiledningen, med Göran Hägglund i spetsen, beslutade att inte driva frågan.

Ebba Busch Thor, som i går valdes som ny KD-ledare, har i flera intervjuer de senaste månaderna tagit upp samvetsklausulen och det tolkas som att hon nu vill få partiet att driva den. Det skulle i så fall vara en kursändring för Kristdemokraterna.

Om det blir så kommer Busch Thor att möta motstånd från allianskollegan Jan Björklund.

– För Folkpartiets del är detta inte aktuellt. Vi är olika partier och vi har naturligtvis olika uppfattningar i en del frågor. Det är ju i sig inget nytt. Sedan om Kristdemokraterna tänker driva den här typen av frågor hårdare får vi naturligtvis ha diskussioner i alliansen, säger han.

Anna Starbrink, Folkpartiets starka kvinna i Stockholm och ansvarig för sjukvården där är upprörd.

– Kvinnans rätt till abort måste vara det som gäller. Det får inte finnas någon tvekan om det. Om en kvinna söker vård för att få en abort utförd ska hon inte ifrågasättas och mötas av personal som vägrar utföra sina arbetsuppgifter.

– Det naggar aborträtten i kanten. Om man försvårar kvinnor att få en abort har man satt lagen ur spel, säger Anna Starbrink.