Vill starta islamisk bank i Sverige

2:23 min

För första gången i Sverige har det lämnats in en ansökan om att få starta en islamisk bank, alltså en bank där det inte får förekomma ränta.

– Det är nu man börjar känna att det skulle vara härligt att kunna investera och köpa en lägenhet och börja stadga sig på ett helt annat sätt. Det här kräver att man har stöd från en bank, det säger Osman Hirzi i Stockholm.

– Det skulle underlätta med en islamisk bank, nu när jag gift mig och fyllt 30.

Osman Hirzi tillhör de praktiserande muslimer som vill undvika allt vad ränta heter i vardagen här i Sverige. Det finns de som gör en annan tolkning av Islam.

För att erbjuda ett räntefritt alternativ tänker affärmannen Bashir Aman nu starta en strikt islamisk bank i Sverige.

– Affärsidén bygger inte på ränta som de flesta banker gör, utan bygger på affärer kan man säga. Man handlar med varandra. Och då är tanken att både kunden och banken vinner på det, säger Bashir Aman.

Bashir Aman skriver i sin bankansökan att ränta inte får förekomma eftersom det enligt Koranen är förbjudet att tjäna pengar på pengar. Men det är inte förbjudet för en bank att göra vinst på annat.

Det finns olika modeller i islamisk bankverksamhet. En sparare kan till exempel istället för ränta få vara med och dela på bankens vinst. Och för att finansiera ett husköp så kan banken köpa huset och sen betalar kunden genom fasta avbetalningar utan ränta plus en vinst till banken.

Exakt hur Bashir Aman har tänkt sig det hela vill han inte avslöja. För det gäller att verksamheten stämmer överens med svenska bankregler. Och ansökan ska nu prövas av Finansinspektionen.

– Det finns många olika sätt att liksom rigga sin organisation så att den uppfyller de krav som ställs. Så det är inte alls omöjligt att vi kan få en sådan bank här i framtiden, säger avdelningschef Martina Jäderlund.

Finansinspektionen ställer hårda krav på den som vill starta en bank, bland annat på finansieringen. Den obligatoriska grundplåten är fem miljoner euro, alltså omkring 47 miljoner kronor. Bashir Aman anser sig ha löften på 250 miljoner kronor från framför allt utländska investerare:

– Från muslimska banker i muslimska länder, Malaysia, Qatar, Saudiarabien, Förenade Ararbemiraten och Kuwait. Och även flera rika muslimska privatpersoner som tycker att det här är väldigt intressant att stödja och investera i, säger Bashir Aman.