Vägen in i Europa med Hans Rosling

6:49 min

Den svenska professorn i internationell hälsa, Hans Rosling har en förmåga att förklara sammanhang på ett ovanligt begripligt sätt. I slutet av förra veckan publicerade han en film där han förklarar varför flyktingar utsätter sig för livsfara på Medelhavet och till och med betalar dyra pengar för det.

Idag får du möta Hans Rosling i P4 Extra. Hör Lasses intervju med professorn.

– På Gapminder där jag jobbar nu bedriver vi folkbildning och vi fokuserar på det som medierna missar, säger Hans Rosling.

Hur kan de ha missat det?

– Jag vet inte. Det är som att det som sker utanför Sveriges gränser är mycket mindre intressant. När folk är i ett flyktingläger så bryr vi oss inte så mycket. Jag tror att vi tänkte att de som kommer med båtarna är väldigt fattiga men så är det ju inte. De kommer hit för att de är desperat fattiga men de kan ju få loss 30.000 kronor per familj. Det är de rikaste som kommer.

– Även de som kör betraktas som skurkar men EU:s regler gör att de inte får komma. De flygplan som landar på Arlanda och har med sig personer utan uppehållstillstånd får ju betala för all tid när personerna sitter i flyktingförläggning och även för återresan, inklusive poliser som ska följa med och det är ju dryga kostnader, säger Hans Rosling. På det viset har man fått flygbolagen att stoppa flyktingar. Och det är väl rimligt om någon bara vill komma och kolla om det finns ett jobb. Det här ska däremot inte gälla för flyktingar. Men på incheckningsdisken på flygbolagen har ju ingen möjlighet att avgöra om dessa är flyktingar på några sekunder när det tar invandrarverket sex månader att avgöra det.

– Sedan har man också gjort avtal med Bulgarien landvägen. Det betyder att alla vägar är stängda. Det är inget lätt problem att lösa. Vi i Sverige vill vara generösa, men vi ska inte framstå som snällare än vad vi är, säger Hans Rosling.

Lyssna gärna på hela intervjun här.