Sápmi

Regeringen lyfter psykisk ohälsa bland samer

2:52 min

Sametinget får 700 000 kronor av regeringen för att sammanställa den kunskap som finns i Sverige och Sápmi om samers psykosociala hälsa. Det meddelade regeringen i dag.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att syftet är att skapa en gemensam plattform, som kan identifiera vilka behov som finns på området. Målet är att samla all forskning och projektresultat som finns när det gäller samers psykosociala hälsa.

– Vi vet ju att risken för att utveckla psykisk ohälsa och risken för självmord är mycket, mycket högre bland renskötande samer än bland andra grupper i befolkningen. Då är detta en stor utmaning, ett stort problem som vi från regeringen vill ta på allvar, säger Wikström till Sameradion & SVT Sápmi.

Samiska organisationer som ungdomsförbundet Sáminuorra och Svenska Samernas Riksförbund har de senaste åren jobbat med att lyfta frågan om psykisk ohälsa bland samer. Sameradion & SVT Sápmi har tillsammans med NRK Sápmi de senaste veckorna berättat om många samer på svensk sida som mått dåligt och inte fått den hjälp de behövt i Sverige. Flera har berättat att de åkt till Norge och där fått hjälp av personal med språk- och kulturförståelse.

Många på svensk sida av Sápmi hoppas på ett nationellt samiskt hälsocenter, liknande det som finns i Norge, SANKS, som jobbar med samiska hälsofrågor. De tre nordligaste landstingen har nyligen tillsammans börjat jobba för ett sådant. Ett besked om samiskt hälsocenter vill dock inte sjukvårdsminister Gabriel Wikström ge.

– Jag vill inte spekulera om vilka åtgärder vi sedan hamnar i, men att frågan är viktig och att vi nu gör en kartläggning för att se hur stort behovet är i Sverige, det är klart. Det kommer förhoppningsvis ge oss bättre underlag för att gå vidare med andra typer av förslag i framtiden, säger han.

En av tre unga renskötare i Sverige har övervägt att ta sitt liv. Är en sån här undersökning verkligen det som kommer rädda unga samers liv?

– Det ger oss en kunskap så vi kan gå vidare, antingen från statens sida eller från berörda landsting, för att komma till rätta med problemet. Det är inte acceptabelt att det ser ut på det här sättet, utan det är helt enkelt fruktansvärt, säger Wikström.

Arbetet ska pågå fram till nästa sommar och ska genomföras av Sametinget i samverkan med Folkhälsomyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio