Hahne: Sitter kvar i kommunfullmäktige

1:29 min

Idag fattar Sverigedemokraternas partistyrelse beslut om uteslutningar ut ur partiet där totalt åtta medlemmar riskerar uteslutning. En av de som riskerar kastas ut är SD:s ordförande i Stockholm William Hahne.

William Hahne, vice ordförande i SDU och SD:s ordförande i Stockholm, tänker inte försöka bli omvald i SDU, men sitter kvar tills ungdomsförbundet väljer ny styrelse. Det berättar han för Ekot.

-- Jag vet att jag representerar en stor del av Stockholmsväljare och kommer fortsätta representera dem.

Angående sitt uppdrag i Stockholm Stad meddelar William Hahne som tidigare att han tänker sitta kvar.

– Jag vet att jag representerar en stor del av Sverigedemokratiska väljare och Stockholmsväljare och jag kommer fortsätta representera dem, säger han till TT.

Bråket mellan Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU har pågått inför öppen ridå i flera månader. Moderpartiet anklagar SDU för att ha nära kontakter med extremistpartier i utlandet. En anklagelse som ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne har avfärdat som "svepskäl".

Ytterligare en bakgrund till den pågående konflikten handlar, enligt flera bedömare, om en ideologisk skiljelinje mellan SD och SDU, där ungdomsförbundet vill att partiet ska ha en mer hårdför nationalistisk linje. Partiledningen strävar å sin sida efter att SD ska framstå som socialkonservativt.

Vid 10-tiden öppnade Jimmie Åkesson partistyrelsens möte, där både Kasselstrand och Hahne kommer att närvara.

– Nu kommer vi behandla lite formaliapunkter här i en timme. Sedan är det dags för uteslutningsärenden. Där tillåts inte vi som utesluts att vara med, vi har ingen möjlighet att försvara oss. Vi ombeds lämna rummet, när partistyrelsen presenterar olika grundlösa anklagelser mot oss, säger Kasselstrand till Ekot.

Har du haft någon möjlighet att besvara den kritiken som kommit mot dig?

– Inte på något seriöst sätt. Man har skickat vissa svepande formuleringar till mig, där jag ska bemöta detta. Sedan har man lagt till nya formuleringar, nya anklagelser, i de handlingar som skickats ut, som jag inte haft möjlighet att bemöta. Nu har man ju möjligheten att höra mig här, men det vill man inte göra heller. Allting är en skenprocess, från början till slut.  

Båda SDU-topparna har meddelat att man inte kommer att lämna sina poster inom ungdomsförbundet om uteslutningarna blir verklighet.

– Jag tänker ge besked om SDU:s framtid och min roll inom SDU efter partistyrelsemötet, säger han till TT.

Partistyrelsens agerande har samtidigt väckt intern kritik inom partiet. I en artikel på DN Debatt kallar delar av SDU:s och SD:s styrelser i Stockholms stad hanteringen för "det största angreppet på interndemokratin i Sverigedemokraternas historia".

Tidigare partiledaren Mikael Jansson anser att bevisen som partiets medlemsutskott har lagt fram inte räcker för en uteslutning.

– Anklagelserna är väldigt, väldigt tunna, säger han till Aftonbladet.

Ytterligare sex partimedlemmar hotas av uteslutning vid dagens möte efter en utredning mot ett tjugotal medlemmar, skriver TT.

Flera av dem som har utretts har självmant valt att lämna partiet.