Eniga moderater mot DÖ

1:51 min

Moderaterna i Östergötland motionerar om att skrota Decemberöverenskommelsen. Det betyder att stämman i höst måste ta upp frågan.

Länförbundets beslut, som fattades med stor majoritet, är ett bakslag för Moderaternas partiledning  som ju står bakom uppgörelsen. Riksdagsledamoten Finn Bengtsson, som har drivit frågan, är mycket nöjd.

– Det känns bra, det innebär att vi har fångat en opinion. Om vi hade duckat för den så det mullrat fram till ett dån inom partiet, tror jag. Det är det sista vi behöver nu när vi ska omgruppera för att vinna valet 2018, säger Finn Bengtsson.

Vad betyder ställningstagandet för partiledaren Anna Kinberg-Batra?

– Det får naturligtvis partiledningen svara på. Jag har bara uttryckt min åsikt, eftersom jag utan att ha kunnat delta i den här överenskommelsens framtagande nu in princip ska tvingas avstå från att rösta på de förslag jag tror på. Det är därför jag agerar.

Den så kallade Decemberöverenskommelsen - om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering - har länge orsakat politisk debatt. Som Ekot rapporterat tidigare är det framför allt Moderater som har framfört missnöje. Kritiken handlar bland annat om att partiet genom uppgörelsen avstår från sin oppositionsroll och lägger sig platt för den rödgröna regeringen.

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson är en av dem som har protesterat mot Decemberöverenskommelsen, och i en motion till sitt länsförbund i Östergötland föreslår han att uppgörelsen ska överges. Ett krav som länförbundet alltså ställde sig bakom på förbundsstämman i helgen. Därmed hamnar det på Moderaternas partistämma i höst, säger han.

– Jag blir oerhört glad, men jag har samtidigt känt att de här stämningarna finns ute i medlemsleden och bland väljarna.

Så vad tror du händer på stämman i höst?

– Frågan är om vi behöver få upp detta på stämman i höst, om det är så att överenskommelsen överges dessförinnan. Annars tror jag man tar en väldig risk från partiledningen att låta detta avgöras på stämman, säger den moderate riksdageledamoten Finn Bengtsson från Östergötland.