Rättvisare regler för att ta motorcykelkörkort

2:43 min

Fler tjejer än killar har historiskt sett underkänts på körproven för motorcykel. Men nu kommer nya regler som ska ge rättvisare förutsättningar att lyckas.

Med våren startar motorcykelsäsongen. Nya regler ska ge kvinnor rättvisare förutsättningar att ta körkort för motorcykel. Under en lång rad år har Sveriges Motorcyklister pekat på att kvinnor i allt högre utsträckning än män underkänns i körproven eftersom så stort fokus lagts vid så kallad "krypkörning", manövrering vid låga hastigheter. Kvinnor är ofta kortare och lättare, vilket gör det svårare att köra långsamt.

Nu tas vissa sådana moment bort till förmån för landsvägs- och motorvägskörning där de flesta olyckor faktiskt sker.

– Jag tror att de flesta tycker det är bra. Tippar man när man står still så är det ju ingen större olycka, det är värre om man ramlar när det går fort på landsväg, säger Kicki Forsmark, trafikskollärare i Sundsvall.

Från sin synvinkel håller hon inte med om att tjejer haft svårare att ta körkort med det gamla systemet, men att större fokus läggs på allmän trafiksäkerhet istället för krypkörning tycker hon är bra. Hon får medhåll av Eva Larsson som gör sina första körlektioner på motorcykel den här veckan.

– Jag är 155 centimeter lång och visst krävs det träning och teknik när man är lite kortare för att kunna manövrera ett tungt fordon i låga hastigheter. Samtidigt, när man kör i höga hastigheter så är riskerna att skada sig högre än när man krypkör, säger Eva Larsson.