SDU-topparna lämnar sina uppdrag

1:34 min

Gustav Kasselstrand och William Hahne meddelar att de lämnar sina uppdrag inom ungdomsförbundet.

Bråket mellan Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet SDU har pågått inför öppen ridå i flera månader. Moderpartiet anklagar SDU för att ha nära kontakter med extremistpartier i utlandet. En anklagelse som ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne har avfärdat som "svepskäl".

Ytterligare en bakgrund till den pågående konflikten handlar, enligt flera bedömare, om en ideologisk skiljelinje mellan SD och SDU, där ungdomsförbundet vill att partiet ska ha en mer hårdför nationalistisk linje. Partiledningen strävar å sin sida efter att SD ska framstå som socialkonservativt.

Vid 10-tiden öppnade Jimmie Åkesson partistyrelsens möte, där både Kasselstrand och Hahne kommer att närvara.

William Hahne säger till Ekot att han kommer att avgå som vice ordförande för SDU men sitter kvar fram tills nästa kongress.

– Jag kommer förvalta det förtroende jag har fått. Det är oansvarigt att avgå mitt under ett verksamhetsår, men jag kommer avgå när verksamhetsåret är slut och kommer inte kandidera för omval. Det är ett beslut jag tagit för flera månader sedan och är faktiskt inte alls kopplat till de här uteslutningarna. Jag har suttit i SDU:s förbundsstyrelse i fem år och det är dags att släppa fram nya krafter, säger han.

Hahne tog över ordförandeklubban i SD Stockholms stad tidigare i år och kommer dock att sitta kvar i kommunfullmäktige som "oberoende sverigedemokrat", säger han till Ekot.

Även Gustav Kasselstrand väljer att inte kandidera för omval som ordförande, uppger Aftonbladet.

– Nu kommer vi behandla lite formaliapunkter här i en timme. Sedan är det dags för uteslutningsärenden. Där tillåts inte vi som utesluts att vara med, vi har ingen möjlighet att försvara oss. Vi ombeds lämna rummet, när partistyrelsen presenterar olika grundlösa anklagelser mot oss, sa Kasselstrand till Ekot på väg in på mötet.

Har du haft någon möjlighet att besvara den kritiken som kommit mot dig?

– Inte på något seriöst sätt. Man har skickat vissa svepande formuleringar till mig, där jag ska bemöta detta. Sedan har man lagt till nya formuleringar, nya anklagelser, i de handlingar som skickats ut, som jag inte haft möjlighet att bemöta. Nu har man ju möjligheten att höra mig här, men det vill man inte göra heller. Allting är en skenprocess, från början till slut.  

Partistyrelsens agerande har samtidigt väckt intern kritik inom partiet. I en artikel på DN Debatt kallar delar av SDU:s och SD:s styrelser i Stockholms stad hanteringen för "det största angreppet på interndemokratin i Sverigedemokraternas historia".

Tidigare partiledaren Mikael Jansson anser att bevisen som partiets medlemsutskott har lagt fram inte räcker för en uteslutning.

– Anklagelserna är väldigt, väldigt tunna, säger han till Aftonbladet.

Ytterligare sex partimedlemmar hotas av uteslutning vid dagens möte efter en utredning mot ett tjugotal medlemmar, skriver TT.

Flera av dem som har utretts har självmant valt att lämna partiet.