Mat & Hälsa

Brännpunkt Stenmurklan

8:22 min

Stenmurklan är efterlängtad med bedräglig. Svampkonsulent Cecilia Hultqvist förklarar varför denna brunskrynkliga delikatess är en sådan hälsomässig vattendelare. Hur kommer det sig att folk väljer att äta svampen trots att den bevisligen är giftig. Louise Epstein undrar om de har rökt på?

Det finns något som fascinerar Louise Epstein och det är varför man vill äta saker fastän att de är giftiga. Ett exempel som är aktuellt just nu är stenmurklan som ju tittar fram på våren.

Den anses vara välsmakande, en delikatess till och med, men är så giftig att Livsmedelsverket avråder från all konsumtion av den (se formulering längre ner). Det är helt enkelt en giftsvamp.

Trots det här så envisas vissa med att säga att det visst funkar att äta stenmurklan, bara man förväller den flera gånger och så vidare.

Det gjorde till exempel Gomorron Sverige på SVT den 7 april vilket ledde till att SVT senare har gått ut med en rättelse och bett om ursäkt.


Från Livsmedelsverkets sajt under rubriken växtgifter:

Gifter i växter är ofta avsedda som försvar mot småkryp som insekter, mikroorganismer och svampar - inte mot människor. Därför innehåller växter oftast låga halter av gifter och för att de ska bli giftiga för människor behöver man äta stora mängder.

Det finns ett antal kända giftiga växter i Sverige, exempelvis liljekonvalj och bolmört, som aldrig använts som livsmedel. Bland livsmedelsväxter är det bara några få som kan vara akut giftiga i de mängder vi får i oss via maten.

Ett exempel är stenmurklan, en mycket giftig svamp som kan orsaka illamående och i vissa lägen till och med dödsfall. Livsmedelsverket avråder därför helt från att äta stenmurklor.

Källa: Livsmedelsverket