Stadsodling "växer enormt" i städer

9:34 min

Trenden att odla i city växer över världen och i Halmstad har den här företeelsen spridit sig till bland annat Linehed.

Odlingslådorna bland husen har blivit en naturlig samlingspunkt för trädgårdsintresserade.

– Intresset bara ökar. Det blir fler och fler stadsodlingar för varje sommar som går. Jag började skriva om det 2008, och då fanns det knappt. Men nu växer det enormt, säger Ulrika Flodin Furås som har skrivit boken "Gatsmart odling" och arbetar med att starta stadsodlingar i landet.

Varför tror du att det växer?

– Jag tror det handlar om en livsstilsförändring snarare än en trend. Jag tror att vi vill tillbaka till en kvarterskänsla i våra städer. Jag tror att vi är lite köpcentrumströtta. Och sen är vi otroligt matintresserade i Sverige, och det märks på det vi odlar. Vi odlar ju grönt för att äta.

På Linehed i Halmstad pågår sedan förra våren ett projekt i Studiefrämjandets regi, där de boende får möjligheten att plantera ätbara grödor som de sedan kan avnjuta. I sommar kan man förhoppningsvis skörda både squash, morötter, potatis och jordgubbar här.

– Vi odlar allting tillsammans och hjälps åt med att vattna och sköta om det som växer i de 30 pallkragarna, berättar Camilla Jönsson som drog igång föreningen Linehedsodlarna för ungefär ett år sedan.

Skörden delas sedan solidariskt mellan medlemmarna i gruppen.

– En del är mer sugna på broccoli medan andra vill ha mer morötter. Det brukar jämna ut sig i slutändan, säger hon.

Eftersom föreningen inte får hägna in sina pallkragar har de tyvärr haft problem med att en del tjuvsmakat av grödorna.

– Det är lite synd eftersom vem som helst får vara med. Det kostar ingenting, förutom en viss arbetsinsats. Vi vill gärna ha fler medlemmar. Om några år kanske det är helt fullt med pallkragar här, med mycket folk i rörelse och massor med grönsaker, säger Camilla Jönsson förhoppningsfullt.