Växjö

VIDEO: Här går Växjö Lakers sportchef till attack

11 min

Vi har tidigare rapporterat om att Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson polisanmält att han blivit misshandlad av några ungdomar på väg hem från klubbens egen guldfest natten till söndag. Vad som hänt är oklart men här är en video som visar en del av bråket - där Evertsson i bar överkropp själv är mycket aktiv. 

Filmen är en amatörvideo som togs på Storgatan i Växjö runt klockan fyra på söndagsmorgonen. Ola Kronkvist vid polisutbildningen på Linnéuniversitetet har granskat filmen för P4 Kronobergs räkning. Hans bedömning är att Evertsson i slagsmålet går längre än vad man kan kalla för självförsvar.

Vi har sökt Henrik Evertsson på flera olika sätt i ett dygn men han har inte gått att nå.

Enligt uppgift har Växjö Lakers betalat över 20 000 kronor för att filmen inte skulle komma ut, något som Växjö Lakers pressansvariga, Elisabeth Anderberg, förnekar i en intervju.

Efter att ha sett den korta filmsekvensen på P4 Kronobergs sajt har polisen nu valt att upprätta en polisanmälan om misshandel mot sportchefen i Växjö Lakers Henrik Evertsson.

P4 Kronobergs publicering av filmen har väckt reaktioner på sociala medier. Hör hur det lät när filmen presenterades - och varför vi publicerade den - i ljudklippet ovan.

UPPDATERING 16 februari 2016: Växjö tingsrätt har i en enhällig dom friat Henrik Evertsson från anklagelserna om misshandel. Tingsrätten slår fast att han agerat inom ramen för nödvärnsrätten under slagsmålet på Storgatan i Växjö.


Därför publicerar vi filmen:

"Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson är en av Sveriges mest kända och uppmärksammade idrottsledare. När han polisanmälde att han blivit misshandlad av ungdomar på stan blev det en nyhet i P4 och medier i hela landet. Nu visar det sig att Evertsson själv var mycket aktiv under slagsmålet och det har ett stort intresse för allmänheten att få veta även detta. Även om ord står mot ord om vad som hände i bråket före och efter filmen togs har vi därför valt att publicera filmen så att var och en kan se vad som faktiskt hände."

Ulf Myrestam,
kanalchef och ansvarig utgivare
Sveriges Radio Kronoberg