Sverige kan få islamisk bank

1:42 min

Snart kanske Sverige kan få sin första islamiska bank. Det är en bank utan ränta, eftersom ränta är fel enligt religionen islam.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de som skulle vilja att det fanns en islamisk bank här är Osman Hirzi i Stockholm. Han är muslim och har nyss gift sig. Nu skulle det passa bra om det fanns en islamisk bank här i Sverige, säger han:
- Det är nu man börjar känna att det skulle vara härligt att kunna investera och köpa en lägenhet och börja stadga sig på ett helt annat sätt. Det här kräver att man har stöd från en bank, säger Osman Hirzi.

Dåligt med ränta
I islams heliga bok Koranen står det att det är fel att ta för mycket pengar i ränta på ett lån. Därför vill vissa muslimer helst inte låna några pengar alls från bankerna. Men det finns alltså islamiska banker, som fungerar på ett annat sätt. Det berättar affärsmannen Bashir Aman:
- Affärsidén bygger inte på ränta som de flesta banker gör. Utan bygger på affärer kan man säga, man handlar med varandra. Och då är tanken att både kunden och banker vinner på det, säger Bashir Aman.

Banken kan köpa
Kunden ska alltså slippa att betala ränta till en islamisk bank, men samtidigt vill ju inte banken förlora på att låna ut pengar. Så om en kund till exempel vill köpa en lägenhet och saknar pengar till det så kan banken köpa lägenheten. Sen får kunden köpa den genom att betala lite i taget till banken, fast ändå mer pengar än vad banken köpte den för. På så sätt skulle banken ändå kunna tjäna på sina lån.

Kan bli verklighet
Det är en sådan här islamisk bank som Bashir Aman nu vill starta i Sverige. Men först måste myndigheten Finansinspektionen säga ja till det. En av cheferna på Finansinspektionen är Martina Jäderlund. Och hon säger att det skulle kunna bli möjligt med en islamisk bank i Sverige:
- Det finns många olika sätt att liksom rigga sin organisation så att den uppfyller de krav som ställs. Så det är inte alls omöjligt att vi kan få en sådan bank här i framtiden, säger Martina Jäderlund på Finansinspektionen till Ekot.