Hahne tvingas lämna SD

0:10 min

Kasselstrand och Hahne får lämna partiet. Richard Jomshof: "Har haft kontakt med extremister".

Strax efter klockan 15 på måndagseftermiddagen började Sverigedemokraternas presskonferens med anledning av uteslutningarna i partiet. Partiets medlemsutskott har utrett totalt 24 personer och efter att ha gått igenom ärendena tog i dag SD:s partistyrelse beslut i frågan.

– Medlemsutskottet rekommenderade uteslutning i åtta fall. Partistyrelsen har valt att utesluta sju personer. Sex eller sju personer har själva valt att lämna partiet, sa Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna, under presskonferensen.

– Samtliga har haft bevisade och tydliga extremistkopplingar.

Under pressträffen uttalade sig Jomshof om Kasselstrands och Hahnes uteslutningar. Bakgrunden till att SDU:s ledarduo nu får lämna partiet ska, enligt partistyrelsen, vara att de haft nära kontakter med "extrema krafter" - och själva pratat om det pågående bråket i media.

De extrema krafterna ska, enligt Jomshof, vara personer med kopplingar till den högerextrema rörelsen Nationell ungdom.

– Vi vet att Kasselstrand och Hahne har skyddat extrema krafter. Det handlar om att man haft kännedom om dubbelregistrerade medlemmar och även godkänt aktivister från Nationell ungdom. Det är helt oacceptabelt. Man har uppträtt på ett moraliskt tveksamt sätt och skadat moderpartiet, sa han.

På frågan om bakgrunden till uteslutningarna var att Hahne tagit plats som ordförande för SD i Stockholm svarade Jomshof:

–  I samband med årsmötet i Stockholms stad var det mycket som klarnade. Det framkom vad människor hade sagt, hur de hade agerat. Det är inte så att vi gör det här bara för att de är på väg in i moderpartiet. Då hade vi i samband med valet förra året kunnat hindra dem från att kandidera.

Tidigare under dagen meddelade både SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne att de inte kommer att ställa upp för omval i samband med SDU:s kongress i höst. William Hahne meddelar dock att han kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige som "oberoende sverigedemokrat".

Hur uteslutningarna kommer att påverka SD i Stockholm är ännu oklart, säger Richard Jomshof:

- Vi kommer skyndsamt titta på det. Vi kan så klart inte ha en avdelning i vår huvudstad som inte tillåts fungera, utan vi kommer att landa i ett beslut inom en snar framtid, säger han.