Kasselstrand och Hahne utesluts ur Sverigedemokraterna

21 min

SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne utesluts ur Sverigedemokraterna tillsammans med ytterligare fem personer. Ledarduon påstås ha skyddat extrema krafter, enligt partistyrelsen.

Strax efter klockan 15 på måndagseftermiddagen började Sverigedemokraternas presskonferens med anledning av uteslutningarna i partiet. Partiets medlemsutskott har utrett totalt 24 personer och efter att ha gått igenom ärendena tog i dag SD:s partistyrelse beslut i frågan.

– Medlemsutskottet rekommenderade uteslutning i åtta fall. Partistyrelsen har valt att utesluta sju personer. Sex eller sju personer har själva valt att lämna partiet, sa Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna, under presskonferensen.

– Samtliga har haft bevisade och tydliga extremistkopplingar.

Under pressträffen uttalade sig Jomshof om Kasselstrands och Hahnes uteslutningar. Bakgrunden till att SDU:s ledarduo nu får lämna partiet ska, enligt partistyrelsen, vara att de haft nära kontakter med "extrema krafter" - och själva pratat om det pågående bråket i media.

De extrema krafterna ska, enligt Jomshof, vara personer med kopplingar till den högerextrema rörelsen Nationell ungdom.

– Vi vet att Kasselstrand och Hahne har skyddat extrema krafter. Det handlar om att man haft kännedom om dubbelregistrerade medlemmar och även godkänt aktivister från Nationell ungdom. Det är helt oacceptabelt. Man har uppträtt på ett moraliskt tveksamt sätt och skadat moderpartiet, sa han.

På frågan om bakgrunden till uteslutningarna var att Hahne tagit plats som ordförande för SD i Stockholm svarade Jomshof:

–  I samband med årsmötet i Stockholms stad var det mycket som klarnade. Det framkom vad människor hade sagt, hur de hade agerat. Det är inte så att vi gör det här bara för att de är på väg in i moderpartiet. Då hade vi i samband med valet förra året kunnat hindra dem från att kandidera.

Tidigare under dagen meddelade både SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne att de inte kommer att ställa upp för omval i samband med SDU:s kongress i höst.

– Jag kommer förvalta det förtroende jag har fått. Det är oansvarigt att avgå mitt under ett verksamhetsår, men jag kommer avgå när verksamhetsåret är slut och kommer inte kandidera för omval. Det är ett beslut jag tagit för flera månader sedan och är faktiskt inte alls kopplat till de här uteslutningarna. Jag har suttit i SDU:s förbundsstyrelse i fem år och det är dags att släppa fram nya krafter, sa William Hahne till Ekot under måndagen.

William Hahne kommer sitta kvar i Stockholms kommunfullmäktige som politisk vilde.

Jessica Ohlson är just nu förbundssekreterare för SDU. Hon kommer att kandidera som ordförande under höstens kongress. Ohlson anser att beslutet att utesluta Kasselstrand och Hahne är felaktigt.

-Det här är en demokratisk katastrof, säger hon till TT.