Kristin från Ljusdal i jordbävningskaoset

0:28 min

Kristin Svensson från Ljusdal befinner sig i staden Pokhara i Nepal.

Under jordbävningen i bergsnationen Nepal i lördags befann sig Kristin Svensson från Ljusdal i staden Pokhara, cirka åtta mil från där jordbävningen hade sitt centrum.

– Det kändes ungefär som att vara på ett vågigt hav. Enligt min kompis som stod på huvudgatan i staden såg det ut så också. Hon såg vågor i asfalten. Jag förstod inte vad som hände, och det gjorde nog ingen annan heller, säger hon.

Över 3 000 människor har dött och över 6 500 är skadade efter jordbävningen. Det var det kraftigaste skalvet på över 80 år.

När jordbävningen skedde sprang Kristin Svensson ut på gatan. Sedan var det över, och allt fortsatte som vanligt, berättar hon.

– Sen när vi läste nyheterna började vi förstå allvaret i det hela, och att det hade varit så mycket värre i Katmandu och i Gurkha-distirktet.

Hur är stämningen där?

– Alla butiker är så gott som stängda. Folk går omkring och ser oroliga ut, och försöker få tag på vänner och bekanta. Jag tror allvaret i situationen sjunker in mer och mer hela tiden. I lördags tror jag ingen riktigt förstod det förrän på kvällen eftersom vi inte hade kontakt med Katmandu.

Sedan tre månader tillbaka befinner sig Kristin Svensson i Nepal för att göra en praktik på en kvinnorättsorganisation. Efter jordbävningen var familjen i Ljusdal väldigt oroliga.

– Men vi var ganska snabba med att säga att vi mådde bra och meddela alla. Så jag tror att de är ganska lugna för min skull där hemma i alla fall, säger hon.