Krångel för diabetiker ska bort

1:37 min

Stockholms läns landsting ska göra det enklare för läkare att skriva ut tekniska hjälpmedel till diabetespatienter. Flera tusen patienter har skrivit på ett upprop på nätet för att belysa problemet.

– Det här som är det förebyggande som göra att jag faktiskt inte kommer behöva gå på dialys för att jag har njurproblem eller inte få en hjärtkärlsjukdom, nej jag tycker det är fördjävligt, säger Josefin Malmer från Stockholm som är en av många som skrivit på uppropet.

Det Josefin Malmer vill ha är en apparat som kontinuerligt mäter hennes blodsocker. Det kallas CGM. Med en sådan slipper man sticka sig upp mot 8-10 gånger varje dag för att se om blodsockret är på väg uppåt eller neråt.

För ett par veckor sedan gick Josefin Malmer till sitt sjukhus eftersom att hon misstänkte att hennes blodsockervärden hade försämrats.

– Mycket riktigt så hade värdena blivit sämre, så jag sa att jag hemskt gärna skulle vilja ha en sån här CGM. Men då fick jag veta att mina värden är fortfarande inte tillräckligt dåliga för att jag ska få en sån.

Josefin Malmer har funderat på att skriva sig i Västra Götaland efter som hon tror att hon kommer få den hjälp hon vill ha där.

Stockholms diabetesförening är kritiska till att det varit svårare för läkare att förskriva den här typen av hjälpmedel i Stockholm i jämförelse med till exempel Göteborg och Malmö.

Men enligt ansvarigt landstingsråd, Ella Bohlin, kristdemokrat, ska det snart bli ändring på det.

– Från och med maj så kommer man kunna förskriva kontinuerliga glukosmätare till patienterna genom vanliga förskrivning och det kommer bli bättre för den enskilde patienten.

Borde inte den här förändringen varit på plats tidigare?

– Vi har velat göra det här genom ett ordnat införande och då har vi behövt den tiden för att helt enkelt pröva om det här är det bästa sättet.