Forshaga

Seger för Forshaga i Skol-SM i hundsport

4:07 min

För andra året i rad anordnas SM i hundsport för naturbruksgymnasierna i Sverige. Förra årets vinnare Forshagaakademin tog emot elever från Piteå i norr, till Blekinge i söder och arrangemanget lockade över 150 deltagare. För andra året i rad tog också Forshagaakademin hem både segern och andraplatsen i tävlingen. Grans Naturbruksskola ifrån Piteå tog bronsplatsen.

I tävlingarna ingick flera grenar. Förutom den mer välkända tävlingsformen agility så tävlade de också i rallylydnad, lydnad, freestyle samt hade ett kunskapstest för deltagarna. Hundsport är ganska fysiskt även för de mänskliga utövarna och yrkesläraren Susanne Nyström som var huvudansvarig, var nöjd med både väder och att allt flöt på under dagen. Men vad är egentligen viktigt att tänka på som hundförare?

--Det är bra att vara lugn och eftertänksam när man tävlar. Oftast är det så att man får gå tillbaka till sig själv när det går fel. Vad gör jag för fel? Det är väldigt sällan det är hunden som gör fel när man tävlar, berättar Susanne Nyström.

Över 150 elever ifrån skolorna deltog i tävlingarna och två av deltagarna ifrån Forshaga Akademin var Isabella Norin och Lovisa Svensson som tävlande i agility.

– Det svåraste hindret tycker jag är säcken. Det är som en tunnel med ett släp efter, min hund tycker den är lite läskigt, men man får träna på bara och bygga upp en säkerhet, säger Lovisa Svensson.