Sametinget gläds åt att regeringen förstått problemet

3:12 min

Regeringen avsätter 700.000 kronor till arbete med psykisk ohälsa bland renskötande samer. Till nästa sommar ska en kunskapsplattform tas fram tillsammans med Folkhälsomyndigheten och man ska se vilka behoven är.

Sametinget får ansvaret och styrelseledamoten Ingrid Inga tycker att det är bra att regeringen har förstått problemet.

– Jag tycker att det är jättebra att vi får särskilda pengar för att arbeta med det här. Regeringen har tidigare aviserat att vi skulle kunna få medel för att ta fram hälsopolitisk plan och tillsammans med dom som är kunniga inom samiska hälsa på svensk sida och sen också med SANKS sida ta fram ett kunskapsplattform, säger Ingrid Inga.

Regeringen avsätter nu 700 000 kronor till arbetet med psykisk ohälsa bland renskötande samer, tycker du att pengarna räcker?

– Nej det är nog alldeles för lite utan det här ett första steg i rätt riktning. Nu uppmärksammar dom problem som finns inom de samiska samhället med bland annat självmord och så vidare. Jag tycker att det är ett bra första steg men det behövs mycket mer resurser för att genomföra saker och ting.

Självmordstalen är högre än genomsnittet bland unga inom renskötseln – och forskning visar att en av tre unga renskötande samer har övervägt självmord, läget är ju minst sagt akut - är kunskapssammanställning en bra första insats då?

– Man måste ha någon form av plattform som man kan utgå ifrån när man vill börja prata om vilka åtgärder som är nödvändiga. Så är det naturligtvis viktigt också att ta hänsyn till rennäringens företrädare, för att höra vad dom har för frågor och tankar som vi behöver ha med oss det här programarbetet.

Men vilken nytta kan man ha av en kunskapsplattform?

– Det här kan ju vara en grund till fortsatta åtgärder. Jag tror det är väldigt viktigt att man kan visa med fakta hur läget är och vilka åtgärder som behöver göras. Det tycker jag är väldigt viktigt. Men Sametinget kan inte göra detta själv, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio