Västerbotten i riksdagspolitiken

Sjukvården ingen hjärtefråga bland länets riksdagspolitiker

1:40 min

När P4 Västerbotten frågat vad länets riksdagspolitiker driver för hjärtefrågor så visar det sig att bara en nämner sjukvårdsfrågan.

Inför valet i höstas genomförde P4 Västerbotten tillsammans med undersökningsföretaget Novus en kartläggning av vilka frågor som västerbottningarna tyckte var viktigast. Toppade listan gjorde sjukvården före skola och utbildning och jobben på tredje plats. Men när frågan ställdes till Västerbottens riksdagspolitiker om vilka deras tre hjärtefrågor är nämnde bara en sjukvården.

– När det gäller sjukvårdsfrågor tycker jag att det hör hemma i att det ska finnas likartade förutsättningar i hela länet, säger centerpartisten Helena Lindahl som själv angav näringsfrågor, regionala frågor och landsbygdsfrågor som sina hetaste frågor.

Helén Pettersson (S), riksdagspolitiker sedan 2006 var den enda som själv angav sjukvården som en hjärtefråga.

– Jag nämnde väl egentligen välfärden som hjärtefråga och då ingår ju skola, omsorg och vård. jag förstår att frågan är viktigast för många av västerbottningarna. Sedan tror jag nog att de flesta av mina kollegor, oavsett vilket parti de tillhör tycker att det är en viktig fråga även om man kanske har formulerat sig olika, säger Helén Pettersson.


När det gäller frågor som specifikt rör Västerbotten var det bara två som hade de som särskilt viktiga frågor. Däremot var det flera som sade sig faktiskt driva dessa frågor.

Ett sätt att mäta politikernas arbete och vilka frågor de driver är genom skrivna motioner. Av de sammanlagt 197 motioner som västerbottenspolitikerna i riksdagen skrivit under 2014 och 2015 behandlade endast en sjukvården specifikt. Runt en fjärdedel behandlade fåror rörande Västerbotten, landsbygd eller regional tillväxt.