Landsbygden hårt drabbad av jordbävningen i Nepal

1:44 min

Jordbävningen i Nepal är den värsta på 80 år och landets sjukvård har nu mycket svårt att klara av de många skadade. Flera drabbade områden ligger avlägset - och det är mycket oklart hur situationen är på landsbygden. Samtidigt vädjar Världshälsoorganisationen, WHO, om pengar till mediciner och utrustning.

I Nepal har 4 010 dödsoffer bekräftats, uppger det nepalesiska inrikesdepartementets katastrofsamordnare som enligt AFP också räknar med över 7 500 skadade.

Mattias Bryneson är chef för hjälporgansationen Plan i Katmandu och han har haft kontakt med en del av byarna ute på landet.

– Stora mängder hus har rasat i de här bergsbyarna. Folk samlas utanför i små läger och lagar mat tillsammans och stöttar sina grannar, säger han.

Mattias Brynesons organisation har haft kontakt med byar i utkanten av skalvet - där husen är förstörda men de flesta människor har överlevt. Bland annat tack vare att skalvet inträffade på lördagsförmiddagen, när det inte var några barn i skolan.

Men vägarna har rasat och många byar är nu avskurna från omvärlden, samtidigt som antalet döda och skadade stiger.

– Jag tror att det senaste är över 5 000 skadade. Så det är väldigt många som behöver hjälp, säger Mattias Bryneson.

På sjukhusen i huvudstaden Katmandu är nu vartenda rum packat av skadade, och läkare och sjuksköterskor vårdar patienter som får läggas på golven när sängarna inte räcker till.

Det finns bara 0,2 läkare per 1 000 invånare i landet, enligt Världshälsorganisationen WHO, så behovet av hjälp utifrån i det här akuta skedet är skriande.

– Vad vi förstår fungerar de flesta sjukhus i Nepal, men är hårt ansträngda av det stora antal skadade som nu söker vård, enligt WHO-talespersonen Tarik Jašarević.

Samtidigt vädjar nu WHO om katastrofhjälp till landet. Akut behöver WHO 40 miljoner kronor för att kunna samordna insatserna på plats. Hittills har 15 länder och hjälporganisationer lovat skicka team till Nepal.

Världshälsoorganisationen har hittills fått svar på sitt upprop från Norge, Israel, Ryssland, Malaysia och Kanada samt flera stora hjälporganisationer. Några länder som Sverige har lovat hjälp via andra FN-organisationer.

WHO har hittills delat ut läkemedel och medicinsk utrustning från katastrofförrråd i landet som räcker för 40 000 skadade i 3 månader. Dessutom har Nepal fått 1,5 miljon kronor i akutbidrag.

FN-organisationen kommer att samordna alla de team som nu flygs in till de jordbävningsdrabbade områdena.

Även Mattias Bryneson på Plan kommer att få in kollegor från utlandet för att hjälpa till i det dagliga arbetet med hans organisation. Hans lokala kollegor har blivit en del av de drabbade, de har själva mist anhöriga eller grannar och de har själva inte någonstans att bo.

Utöver att ta hand om de skadade så behövs det nu snabb hjälp med att röja upp bland de rasade byggnaderna, för att om möjligt hitta fler överlevande i sista stund.

– Givetvis är räddningsarbetet med att få ut människor ur byggnader och att nå människor med sjukvård väldigt stort, säger Mattias Bryneson.