IFK Göteborg - Helsingborg 3-1

Blåvitt i topp efter överkörning

1:39 min

3-1 med mersmak och allsvensk serieledning.

IFK Göteborg har mycket att glädjas över efter segern mot ett tamt Helsingborg på Gamla Ullevi.

– Vi är starka, säger Sebastian Eriksson till Radiosporten.

Radiosportens Christian Olsson väljer lagens lirare:
IFK Göteborg: Sebastian Eriksson
Helsingborg: Robin Simovic 

IFK Göteborg fick en bra start i matchen, var klart bättre än obesegrade Helsingborg och vann med 3-1. Nu leder Göteborg allsvenskan efter fem omgångar. 

Helsingborg kom till Gamla Ullevi utan förlust i årets allsvenska. Men i lagens inbördes möten förra året vann "Blåvitt" med 6-2 hemma och med 3-0 i Helsingborg. Dessutom vann Göteborg med 2-0 när lagen möttes i Svenska cupens kvartsfinal i mars.

Det blev snart samma visa denna gång. Innan 20 minuter spelats ledde Göteborg med 2-0. Mittfältaren Sebastian Eriksson var inblandad i båda målen.

Vid 1-0 sköt Eriksson ett distansskott som Helsingborgs målvakt Pär Hansson inte kunde hålla. Hansson missbedömde studsen i skottet och släppte bollen i retur rakt utåt. Där kom Lasse Vibe, allsvensk skyttekung ifjol med 23 mål, och dundrade in sitt andra mål för året.

Sedan sköt Sebastian Eriksson 2-0 med en välplacerad straff, sedan Mattias Lindström fällt Emil Salomonsson i ett snabbt IFK-anfall.

26-årige Eriksson återvände till Göteborg i december, som lån från italienska Cagliari. Han flyttade från Göteborg till Cagliari 2011. Men två korsbandsskador har stört karriären för den kämpastarke dalslänningen, som även prövats i landslaget. Straffmålet var Erikssons andra i årets allsvenska.

Två spelare hemmalaget, Mattias Bjärsmyr och Gustav Svensson, hade en annorlunda uppladdning inför måndagens match. Båda fick barn under söndagen, men spelade ändå från start.

Svensson utgick dock efter drygt en halvtimme. In kom, som vanligt, Tom Pettersson. Nyförvärvet från Åtvidaberg har hoppat in i alla fem matcherna för IFK Göteborg hittills i serien. Nu tackade han för förtroendet genom att skjuta 3-0 vid stolproten i 58:e minuten, sedan Göteborg stört Helsingborgs uppspel och bitit sig fast i gästernas försvarsområde.

Robin Simovic nickade in reduceringen i 89:e minuten.

– En helt okej match från vår sida. Det är egentligen vi som slappnar av i vissa perioder och släpper in Helsingborg. Vi styr spelet när vi vill och spelar bra men stundtals gör vi inte det, säger 2-0-skytten Sebastian Eriksson till Radiosporten som är nöjd med lagets säsongsinledning.

– Fem omgångar och vi leder serien. Vi är starka.

Helsingborgs Johan Mårtensson menar att HIF förlorade mot ett bättre lag.

– Det känns lite som den förra matchen när vi mötte dem i cupen där vi också får en ganska dålig start och de har 2-0 efter 20 minuter. De var bättre i dag, konstaterar han.