Nya EU-regler kan stoppa ekologiska livsmedel

1:59 min

Ett hot mot den svenska ekologiska mjölkproduktionen och mot ekologiska varor på bensinmackar och småbutiker. Den svenska kritiken mot EU-kommissionens förslag till ny förordning är omfattande.

LRF, KRAV, Ekologiska Lantbrukarna, Sveriges konsumenter och Svensk Dagligvaruhandel och Naturskyddsföreningen vill att hela förslaget ska slängas i papperskorgen.

– När vi analyserat förslaget så kommer det att försvåra för utvecklingen av den ekologiska produktionen, vilket också minskar möjligheten för Sverige att arbeta för minska miljöpåverkan i jordbruket. Så det är ett jättestort hot att den här nya förordningen tas fram helt utan insyn från den ekologiska marknaden, säger Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

En del av EU-kommissionens kritiserade förslag är att alla som säljer ekologisk mat ska certifieras och betala för att butiken kontrolleras.

Det kan leda till att till exempel bensinmackar som säljer ekologisk mjölk till kaffet kanske slutar med det och att caféer och småbutiker väljer bort ekologiska produkter, tror Emelie Hansson på Naturskyddsföreningen.

– Det är nåt som är helt oacceptabelt att vi minskar tillgången till de ekologiska varorna när så många konsumenter efterfrågar de här produkterna, säger Emelie Hansson.

Naturskyddsföreningen jobbar för att vi ska köpa mer ekologiskt och stöttar ekologiskt lantbruk.

Ett förslag från EU-kommissionen som de ser som ett hot mot den svenska ekologiska mjölkproduktionen är att bönderna inte ska få ta bort hornen på kalvarna. Det gör man i Sverige eftersom kor går inne på vintern på grund av vårt klimat och kan skada varandra och personalen med hornen.

– Om man inte längre ska få avhorna djuren, så kommer vi inte kunna ha en ekologisk mjölkproduktion i Sverige utan i stort sett alla ekologiska mjölkproducenter kommer att inte klara det kravet, säger Emelie Hansson.

Ett annat förslag som Naturskyddsföreningen är emot är att sätta gränsvärden för föroreningar av bekämpningsmedel i ekologiska produkter. Då kan lantbrukare bli av med sitt certifikat även om föroreningarna kommer från andras utsläpp.

EU-kommissionen vill skapa nya regler för att förstärka förtroendet för den ekologiska produktionen och att de nya reglerna ska gälla i hela EU. Men i Sverige tror alltså ledande organisationer att det kan få motsatt effekt.

– Vi är väldigt oroliga och vi är oroliga på flera olika plan. Och också att det här ger en signal att ingen vågar ställa om till ekologisk produktion, säger Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.