Lööf: Arbetsförmedlingen ska sluta förmedla jobb

1:34 min

Centerpartiet vill satsa 50 miljoner på lärlingsråd, ett samarbete mellan handelskamrar och skolor runt om i landet för att få företag intresserade av lärlingsjobb.

I Centerns kommande budgetförslag ingår också att Arbetsförmedlingen på sikt slutar förmedla jobb.

– Tittar man på hur den statliga Arbetsförmedlingen har fungerat i Holland eller Australien har man lagt ut förmedlande uppgiften på andra aktörer. Den statliga Arbetsförmedlingen har varit upphandlare och kontrollant till exempel, man har inte blandat ihop de uppgifterna. Det har lett till bättre matchning, fler i arbete och lägre arbetslöshet, säger Annie Lööf.

En så kallad jobbfixarpeng ska enligt förslaget i stället följa med den arbetssökande till den arbetsförmedlare hen väljer, mot att det går att visa att den arbetssökande hamnat i varaktigt jobb.

Det här är förslag Centerpartiet inte lyckats få in i den tidigare gemensamma Alliansbudgeten men som nu presenteras tillsammans med käpphästar som förändrade LAS-regler där kompetens går före ålder och arbetad tid, kombinerat med högre a-kassa de tre första månaderna som sen trappas av i snabbare takt och utgör kärnan i Centerns budgetförslag.

Nytt för i vår är förslaget om lärlingsråd. 50 miljoner om året kostar det och ska göra företagen mer intresserade av att delta i satsningen med lärlingsjobb. Den tidigare regeringens försök med så kallade YA-jobb floppade rejält, företagen visade lågt intresse och de nya jobben uteblev.

– Vi ser stora möjligheter att samarbeta med de regionala handelskamrarna för att få lokalt anpassade lärlingsråd runt om i landet, säger Lööf.

Det här är en satsning på 50 miljoner per år, räcker det för att få med sig företagen som visat lågt intresse för introduktionsjobben hittills?

– Vi vill behålla lärlingsersättningen som är en stimulans till företagen, och dessutom tror vi att fler företag blir intresserade när man får påverka innehållet och själva utbildningsverksamheten, säger Lööf.