Personligt stöd ger fler funktionsnedsatta jobb

2:18 min

6 000 personer med nedsatt arbetsförmåga fick förra året ett nytt jobb med hjälp av ett särskilt stödprogram från Arbetsförmedlingen, det är en kraftig ökning jämfört med året innan.

En av dem som fått jobb är Khalil Rezai från Afghanistan, som har svårigheter efter en hjärntumör och saknar höger arm.

– Ibland var det svårt för mig att göra någonting. Jag är mycket nöjd med hjälpen jag fått, säger han.

Khalil Rezai talar varmt om sin stödperson Amela Jukovich. Hon är en av drygt 550 SIUS-konsulenter som Arbetsförmedlingen anställt sedan 2008, för att kunna ge fler människor med funktionsnedsättning ett bättre stöd när de söker jobb.

Amela Jukovich letar upp arbetsgivare och hjälper till att lösa de problem som uppstår på arbetsplatsen.

– Det emotionella stödet är väldigt väldigt viktigt. Många vågar inte komma till arbetsplatsen om inte jag är med, de måste känna sig trygga tills de får annan kontakt, säger Amela Jukovich.

Förra året fick drygt 6000 personer en anställning genom "Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd", SIUS. Det är en ökning med 28 procent jämfört med 2013.

Men det krävdes övertalning för att få hotellägaren Thomas Jäderberg att ge Khalil Rezai en chans att få börja städa.

– Handikappad med bara en arm och så har han ju haft hjärntumör, det är ju hela den biten. Jag kan säga, jag trodde inte på det här. Och det tycker jag är jättebra att jag hade fel när det gäller det.

Vad gör det för skillnad för dig som arbetsgivare att du inte behöver stå för hela stödet själv?

– Då skulle det inte finnas en chans. Jag har inte tid helt enkelt. 

Men metoden är inte billig. Förutom arbetstiden som SIUS-konsulenterna lägg ned betalar Arbetsförmedlingen också stora delar av lönen på grund av den nedsatta arbetsförmågan. I Khalil Rezais fall handlar det om 80 procent.

Nu har Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan precis påbörjat den första svenska utvärderingen kostnadseffektiviteten. 

– Jag är ganska övertygad om att den kommer att visa att supported employment är en effektiv metod, säger Bengt Eklund, metodansvarig på Arbetsförmedlingen.

Men den personliga vinsten går inte att ta miste på.

– Livet funkar inte utan jobb. Jag är stolt över att vara med på jobb, säger Khalil Rezai som nu har ett fast jobb som städare på ett hotell i Stockholm.