Tranströmer begravs i Storkyrkan

3:29 min

I dag, tisdag vid kl 14, begravs poeten och Nobelpristagaren Tomas Tranströmer i Storkyrkan i Stockholm. Med anledning av detta bjuder vi här på en digital repris av Göran Sommardals minnesord efter Tranströmers bortgång. Du kan även ta del av en rad poddar från Dagens dikt med Tranströmers verk (se ljudfiler längst ned i artikeln).

Storkyrkans klockor ringde när begravningsgudstjänsten i Storkyrkan inleddes i eftermiddags. Poeten och Nobelpristagaren Tomas Tranströmer som gick bort den 27:e mars begravs under eftermiddagen.

Det är en helt privat begravning, men den är öppen för alla i mån av plats.

En fantasi i c-moll av Johan Sebastian Bach inledde ceremonin, och därefter väntar bland annat recitation av Tranströmers egna dikter, av skådespelaren Krister Henriksson.

Det är mycket folk som har sökt sig till Storkyrkan, rapporterar Ekots Johan Prane. Både kulturpersonligheter och andra. Akademin är representerad av bland andra Horace Engdahl, Pär Wästberg, Kerstin Ekman och Kjell Espmark. Också kulturminister Alice Bah Kunkhe och den tidigare, Lena Adelsohn Liljeroth har kommit till kyrkan.

– Sen får man inte glömma alla de vanliga, kulturintresserade människor som också kommit hit. Flera av dem berättar om egna personliga minnen av Tomas Tranströmer. De kanske har träffat honom vid något evenemang, eller haft behållning av hans dikter.

På eftermiddagen den 27 mars kom beskedet att Tomas Tranströmer har avlidit. En och en halv timme senare sände Kulturnytt direkt med en omtumlad Marie Lundström från Lundströms Bokradio på telefon från London.

– Hans dikter är vardagliga men samtidigt är de djupt mystiska. Man blir aldrig riktigt klok på dem. Vi tycker oss förstå dem nästan på en gång, men sen kan vi ägna resten av livet åt att titta på dem. Det finns nåt djupt mystiskt med dem, sa Marie Lundström.

Morgonen efter, lördagen den 28 mars, mindes Göran Sommardal poeten Tomas Tranströmer i en essä i Kulturnytts specialsändning, som även gästades av Louise Epstein från talkshowen från Nordegren och Epstein.

Måndagen den 30 september samtalade Anneli Dufva med poeterna Magnus William-Olsson och Marie Lundquist, litteraturkritikern Göran Sommardal och kulturredaktionens Marie Lundström om Tranströmers diktning i Kulturradion special-programmet "Att läsa Tranströmer".

Den 1 april återsände P2 en hyllningskonsert till Tranströmer som spelades in under Östersjöfestivalen 2012 med Svenska kammarorkestern, Nina Stemme och skådespelaren Krister Henriksson.

Missa inte Tomas Tranströmer-dikterna från Dagens dikt här nedanför