Växjö

"Ett stort intresse för allmänheten att veta även detta"

18 min

Vår publicering av den filmsekvens där Växjö Lakers sportchef är med i ett slagsmål har väckt reaktioner på sociala medier. Hör hur det lät när filmen presenterades - och varför vi publicerade den.

Mer om varför vi publicerade filmen hör du i vårt eftermiddagsprogram. 

Varför publicerar P4 Kronoberg filmen?

– Växjö Lakers sportchef är en av Sveriges mest kända och uppmärksammade idrottsledare, framför allt just nu med tanke på SM-guldet som Växjö har tagit. När han polisanmälde att han blivit misshandlad av ungdomar på stan så blev det en nyhet här och i hela landet. Nu visar det sig att Evertsson själv har varit mycket aktiv, det ser vi på filmen, och det har ett stort intresse för allmänheten att veta även detta. Även om ord står mot ord om vad som hände i bråket före och efter så har vi därför valt att publicera filmen så att var och en kan se vad som hände, sa Marcus Sjöholm, agendachef på P4 Kronoberg, i vårt eftermiddagsprogram på måndagen när vi presenterade filmen. 

Lördag natt efter klockan 4 befann sig Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson på Storgatan i Växjö. Han var där med sin sambo och ytterligare en person. De stötte ihop med ett gäng ungdomar i 20-årsåldern och någon form av dispyt uppstod. Exakt vad som hände sedan, vet vi såklart inte, P4 Kronoberg var inte på plats. Men tolv timmar senare så ringer Evertsson polisen och gör en anmälan där han hävdar att han blivit misshandlad, att han och sambon blivit hotade och han har då handlat i självförsvar. Men P4 Kronoberg har kompletterande uppgifter - delar av händelsen filmades och vi lade ut filmen. Filmen har väckt reaktioner.

Hur mycket självförsvar var det? Vår reporter Lena Gustavsson har intervjuat polisen Ola Kronkvist, lektor i polisvetenskap som har jobbat med ärenden kring misshandel i många år. Kronkvist har fått se filmen. 

– I den här filmsekvensen ser det verkligen inte ut som självförsvar, säger han. 

– Jag har svårt att se det eftersom han håller fast killen i jackan. Man har rätt till nödvärn om man utsätts för en brottslig handling och då får man använda ett våld som är icke uppenbart oförsvarligt och det är ganska mycket våld faktiskt men i och med att han håller fast killen i jackan så är den delen, att kunna fly från platsen, har han själv tagit bort. Men vi vet inte vad som hänt före den här sekvensen.

– Är det så att mannen med svart jacka har angripit mannen med bar överkropp tidigare så har den mannen nödvärnsrätt men efter han håller fast mannen med jackan så, om det är på det sättet, går han över sin nödvärnsrätt, säger Kronkvist.

– I filmen så kommer man in mitt i bråket, så vi vet inte vad som hände innan och efter men i den här filmen måttar Evertsson slag efter slag mot en 19-årig kille som han också håller fast, även killen slår tillbaka och backar undan och Evertsson fortsätter att slå, det är vad som syns på filmen, men som sagt så vet vi inte vad som hände innan och efter, säger P4 Kronobergs reporter Lena Gustavsson som har jobbat med det inträffade. 

P4 Kronoberg har under ett dygn sökt Henrik Evertsson på flera olika sätt men inte fått någon kommentar.