Dagens gäst

Tidningsmannen Hans Hatwig: "Hitlers aska fanns i Sverige!"

20 min

Hans Hatwig kom till Sverige som ung invandrare från Västtyskland på 60-talet och mötte Stockholms rikaste man, den excentriske John Henry Sager. Deras vilda liv bland Stockholms adel avslöjas nu i en ny bok. Men det är mer - Hatwig påstår att han vet vad som hände med Hitlers aska, en väl bevarad hemlighets som nu ska röjas.

Lyssna på Lasses intervju med dagens gäst, Hans Hatwig.

Han fick en hel generation ungdomar att tapetsera sina rum med affischer på pop- och rockstjärnor, lottade ut använda trosor till läsare och upptäckte Kiss innan de i USA gjorde det och nu har han sammanfattat sitt minst sagt spännande liv i två tjocka memoarer.

Kalle Lind, Sydsvenskan:

"Det kan vara de märkligaste böckerna jag läst. Det är böcker helt utan sensmoral eller good guys. Man dras till de många sexualskildringar och överklasskvallret som man äckeltittar på bilolyckor och hudåkommor. För naturligvis är det underhållande. Vi pratar trots allt om mannen som i en ding ding värld gav oss rubriker som "VM i fotsvett" och "Krokodilmannen finns".

Vad säger du om det?

– Jag tycker att det är en underbar recension, säger Hans Hatwick. Jag ser ju att det finns en sensmoral ändå. Man gör alltid sitt bästa. Då får man positivt tillbaka.

Memoarerna heter "miljardären som visste för mycket" och handlar mycket om den excentriske miljardären John Henry Sager. En miljardär som bråkade med adeln i Sverige, gick klädd som en luffare och blev släkt med nazisten och Hermann Göring.

– Sager var ointresserad av ideologier men han var släkt med nazisten Herman Göring, berättar Hans Hatwig. Sager blev min mentor.

– Hitlers aska fanns i Sverige i 63 år, påstår Hans Hatwig. Detta häpnadsväckande påstående är något som Hatwig lovat att inte avslöja tidigare. Han skrev på ett dokument som förband honom att hålla tyst om detta i 25 år efter Sagers död.

Forskare på detta område menar ju att Hitler och hans fru Eva tog livet av sig och brändes men att man inte vet var detta skedde och att askan troligen blandades med jorden eftersom nazisterna inte ville att man skulle kunna hitta kvarlevorna - är det alltså fel enligt dig?

– Det är helt fel, säger Hatwig. Det visar sig att 2011 tog Der Spiegel upp protokoll som visade att kvarlevorna av Hitler togs tillvara.

Lyssna på hela intervjun här. Bland annat berättar Hans Hatwig om vad avslöjandet betytt för honom själv och han hoppas att hans uppgifter ska tas på allvar.