Ja till vindkraft upprör renskötare i Överkalix

4:33 min

I går beslutade kommunfullmäktige i Överkalix att öppna upp för möjligheten att etablera av vindkraft på Hällberget. Men det är ett beslut som möter protester.

Bland de som berörs och som engagerat sig för att väcka opionion i frågan finns renskötaren Henrik Andersson, som berättar att hans sameby kommer att påverkas negativt av en etablering.

"Jag antar att det blir min död för vi har ingen annanstans att ta vägen"

– Det är i det området som vi har bland annat vårt kalvningsland. Vi har verkat där i hundratals år och har ingen annanstans att ta vägen, säger Henrik Andersson.

Han är besviken på politikerna i Överkalix kommun, som fattat ett beslut utan att faktiskt komma och titta på hur verksamheten ser ut i området. Det trots att de har blivit inbjudna vid flera tillfällen.

– Vi har all vår historia i det området. Nu fattar de beslut utan kunskap, utan de har bara läst papper från vindkraftsföretaget, men de har inte blivit guidade av oss som känner till området, säger Henrik Andersson.

Tror du de skulle ha ändrat sig om de hade fått guidas?

– Jag hoppas att ingen kan vara så korkad att de tar ett sådant beslut om de hade sett vad som verkligen finns i området och vad det mest troligen gör mot oss, att vi får sluta, säger Henrik Andersson.

Han ifrågasätter också varför man inte istället väljer att effektivisera och använda de kraftkällor som redan finns.

– Vi överproduccerar ju redan el i norra Sverige, så jag kan inte förstå varför man inte satsar på att istället förbättra de vattenturbiner som finns i våra utbyggda älvar. Finns säkert mycket att göra för att få ut mer effekt av de och det istället för att sabotera mark för en 25-års period, som ansökan gäller och det på mark som är brukad i tusenrtals år.

Henrik Andersson ska nu försöka organisera och få till en större och bredare opinion mot en vindkraftsetablering i Överkalix.