Livsmedelsverkets nya strategi - utan pekpinnar

1:50 min

Med färre pekpinnar och fler tips hoppas Livsmedelsverket att nå ut mer med sina kostråd. I samband med att kostråden har uppdaterats prövar Livsmedelsverket en ny strategi, men råden är desamma som tidigare.

– Vi vill vara lite mer inspirerande och det är viktigt att även små förändringar är bra för hälsan för att visa att det finns flera sätt att ändra sina matvanor och att det inte behöver vara så svårt, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

Varför gör ni den här förändringen?

– För att vi vill att fler ska kunna ändra sina matvanor och då behöver det vara på ett mer inspirerande sätt och berätta hur man faktiskt gör.

Med färgglada bilder på lockande grönsaker och konkreta råd, som exempelvis: ”Är du inte så förtjust i fullkorn? Ta ett steg i taget, även lite fullkorn är bra för hälsan” eller ”Varför inte prova en tomatsalsa med spännande örter istället för den traditionella gräddsåsen”, vill Livsmedelsverkets locka oss att följa de kostråd som de allra flesta vid det här laget sannolikt redan känner till, att äta mindre rött kött och chark, mer grönsaker och frukt, mindre salt och socker och mer fullkorn.

Men man har ett lite annat fokus nu än tidigare, enligt Anette Jansson.

– Det är viktigare att man ser helheten. Det är inte hur mycket fett eller hur mycket kolhydrater man äter utan det är viktigt att man äter rätt sorts fett och rätt sorts kolhydrater. Vi vill också väga in miljöaspekterna i kostråden. Det är nytt, det har vi inte gjort tidigare.

Men när det gäller flera av råden, till exempel att undvika mättat fett som smör, har Livsmedelsverket fått kritik under åren. Anette Jansson betonar att man inte har för avsikt att ändra något nu heller.

– Vi baserar alla våra råd och nyckelhålet på vetenskap. Vi kan inte svänga hit och dit beroende på enskilda studier utan vi baserar allt vi säger på vetenskaplig grund, säger Anette Jansson på Livsmedelsverket.