MP-ledamöter tar avstånd från försvarsuppgörelsen

1:59 min

Tunga riksdagsledamöter i Miljöpartiet säger nej till försvarsuppgörelsen som den egna regeringen har slutit med tre av allianspartierna. När frågan diskuterades i riksdagsgruppen var stämningen upprörd, enligt vad Ekot erfar.

En av dem som öppet går emot partiledningen - och tar avstånd från uppgörelsen - är riksdagsledamoten Annika Lillemets.

– Jag blir väldigt bekymrad och tycker att det här ökar osäkerheten. Det är kontraproduktivt att satsa på upprustning och ökad spänning i en sådan här tid. Framför allt det här närmandet till Nato, som går steg för steg. Det tycker jag att vi borde akta oss för, säger hon.

Vad borde Miljöpartiet ha gjort?

– Jag personligen kan inte stå bakom försvarsuppgörelsen, jag tycker att den innehåller för stora fel i sak.

För drygt en vecka sedan presenterade regeringen, tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, en försvarspolitisk uppgörelse. Den innebär bland annat att försvarsanslaget ska höjas med drygt 10 miljarder kronor mellan 2016 och 2020, och att en utredning om internationella samarbeten ska tillsättas.

Men när Miljöpartiets riksdagsgrupp samlades för att ta ställning till överenskommelsen var flera ledamöter så kritiska att de reserverade sig mot beslutet. Det framgår av en ledarartikel i tidningen Barometern i helgen, och bekräftas för Ekot.

Förutom Annika Lillemets röstade även EU-nämndens ordförande Carl Schlyter och Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt nej till den försvarsuppgörelse som den egna partiledningen slutit.

Enligt vad Ekot erfar fördes det en het diskussionen i riksdagsgruppen och fler ledamöter än de tre som valde att reservera sig är missnöjda med innehållet i propositionen.
Men frågan är känslig och få vill låta sig intervjuas. Ett undantag är Annika Lillemets.

– Det här är en så viktig fråga att jag måste följa min övertygelse.

Hur många i MP tycker som du, tror du?

– Jag vet ju att vi är ett parti som har våra rötter i fredsrörelsen. Jag tror att det finns en stor oro, och att man ser behovet av att satsa pengar på det som verkligen ökar säkerheten, inte mer vapen, inte mer upprustning.