Skolorna i Timrå bland de sämsta i landet

3:21 min

Timrå hamnar i botten i Sveriges kommuner och landstings, SKL, årliga skoljämförelse. På plats 286 av 290 kommuner. Den bästa skolkommunen i Västernorrland är Örnsköldsvik som hamnar på plats 97.

Håller du med om den här rankningen? Vad är din erfarenhet av "bottenskolorna" i Timrå och Sundsvall och länets "toppskolor" i Örnsköldsvik? Diskutera!

Grundskolorna i Sundsvall får också ett mycket lågt betyg av SKL. Sundsvall hamnar på bottennoteringen plats 281 av 290.

Mätningen visar också att den svenska skolan blir allt mer polariserad. Duktiga elever blir duktigare och sämre elever blir allt sämre.

– Det här beror på att vi i politiken har misshandlat skolan under en lång tid, säger Krister Håkansson (V), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Timrå. 

Det är vi politiker som skapat det här. Det är vårt ansvar.

– Vi har duktiga lärare, bra rektorer och förvaltning, men mycket på grund av ekonomin har vi inte skött skolan så som vi borde göra, konstaterar Krister Håkansson.

Senaste dryga året har politikerna inlett en större förändring för alla skolor i Timrå, enligt Krister Håkansson.

– Vi tror att inom sex år ska vi ha en rejäl vändning. Vi kommer satsa mycket på rektorer och också mäta resultaten två gånger om året, säger Krister Håkansson (V), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Timrå.