Det är vanligt att langa alkohol på sociala medier

1:21 min

I dag är det färre unga som dricker alkohol. Samtidigt som det är väldigt enkelt att få tag på det, inte minst via sociala medier.

Enligt Centralförbundet för alkohol och narkotikaCAN, så är det ett problem att unga enkelt kan få någon som köper ut. I dag är det nämligen inte ovanligt att få tag i alkohol genom sociala medier.

– Det är som ett knapptryck bort och du når 50, kanske 100, personer. Ju fler krokar du har kastat ut i vattnet desto fler fiskar kommer att nappa på det här, berättar Per Hartman som är områdespolis i Luleå.

"Du behöver inte titta dem i ögonen"

På torsdag är det Valborg och många unga har planerat att dricka alkohol. Siffror från CAN visar att 40 procent av alla 15-åringar som vill dricka får tag i alkohol som har köpts från Systembolaget.

Per Hartman på polisen förklarar varför unga lockas till att köpa alkohol genom sociala plattformar.

– Det är enkelt. Du behöver inte titta dem i ögonen, du behöver inte åka dit och knacka på och fråga vill du köpa sprit åt mig. Nu har du istället alla samlade i din vänlista och du skickar ut meddelandet. Sen bestämmer man träff någonstans, förklarar han.

Dock är det enligt CAN färre unga som dricker alkohol nu jämfört med på 1970-talet. Då drack 90 procent av tjejerna och 91 procent av killarna i årskurs nio alkohol.