Millencolin: "Kände oss skyldiga att säga vart vi står"

2:44 min

1993 lanserade Örebrobandet Millencolin sitt första album. Under den 23 år långa karriären som följde har de turnérat världen runt med sin trallvänliga skatepunk. Inför nya albumet, den åttonde i ordningen, har bandet varit tysta när det kommer till nytt material i sju år.

True Brew som nya albumet heter är också ett tydligare album där Millencolin för första gången tydligt sjunger om den växande främlingsfientligheten. Kalle Kovács träffade Erik Ohlsson och Fredrik Larsson inför albumsläppet i Örebro.

– Känns som någon form av skyldighet att säga vart vi står i frågan. Det är mycket otäckt som händer i världen så det är någonstans en skyldighet att prata om det.

Punken kan väl knappast anklagas för att inte varit politisk på sina håll under historien, men för Millencolin har politiken fått gro på ett personligt och lite mer diskret plan.

-- Det har aldrig varit så många som reagerat på texten som nu med singeln Sense & Sensibility. Vårat ställningstagande är för oss naturligt, säger Fredrik Larzon.

Nya albumet True Brew behandlar ämnen om vänskap, kärlek och som ofta med Millencolin - den skeva självbild som ungdomar växer upp med. Bandet träffades vid en skatepark i Örebro och 23 år senare förundras de själva över hur långt de faktiskt kommit och hur högt upp de tagit sig på festivalaffischer.

– När vi var i Australien nu så var band som Judas Priest och Marilyn Manson listade under oss. Det är helt bisarrt, man får nypa sig i armen. Det är jäkligt gött att kunna kolla utanför och tänka att wow, det här är helt sjukt faktiskt, säger Mathias Färm.

Om det dröjer sju år igen till nästa album återstår att se, men klart är att Millencolin nu efter att sparkat ut producenterna tycker att de skrivit bättre musik och mer sugna att börja skriva igen.