Svenskt Näringsliv kritisk till Vattenfalls besked om Ringhals

2:27 min

Statliga Vattenfall vill stänga två kärnkraftsreaktorer på Ringhals i förtid. Vattenfall fortsätter också att banta företaget och ska göra sig av med 1 000 anställda. Svenskt Näringsliv varnar nu för ett besvärligt läge.

Enligt Vattenfalls vd Magnus Hall går det inte att driva kärnkraft med förlust.

– Lönsamheten är sådan att vi inte kan motivera att köra dem fram till 2025.

Går ni i förlust på de här?

– Ja.

Två av reaktorerna på Ringhals, ettan och tvåan, är från mitten av 1970-talet. De skulle köras fram till 2025 men Vattenfall, som äger dem tillsammans med Eon, gav nytt besked i dag om att de vill stänga reaktorerna tidigare, mellan 2018 och 2020.

Statsminister Stefan Löfven den förtida stängningen av kärnkraft så här:

– Det är ett beslut som Vattenfalls ledning tar och de måste göra sin bedömning, säger han.

De säger att det är den höjda skatten som gör att de nu stänger igen?

– Jag har ännu inte hört den som motivering, utan det är det låga elpriset som man anger som det stora skälet, säger Stefan Löfven.

Men just skatten på kärnkraft har varit avgörande för Vattenfalls beslut, enligt vd Magnus Hall.

– Skatterna är som en del av de kostnader vi har och priset har sjunkit radikalt på elsidan medans våra kostnader har ökat. Den kombinationen har gjort att vi har hamnat i den här situationen, men det är en helhetsbild. Däremot kan man säga att om vi inte skulle ha skatten på kärnkraften så skulle vi inte ha tagit det här beslutet, säger han.  

Den politiska oppositionen är splittrad efter beskedet. Det välkomnas av Centern men beklagas av andra, klimatet och jobb hotas enligt Folkpartiet till exempel.

På arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv varnar energiansvariga Maria Sunér Fleming för ett besvärligt läge.

– Elförsörjningen kommer att bli väldigt ansträngd under kalla vinterdagar i södra Sverige, säger hon.

Hur tänker man som företagare när den osäkerheten finns?

– Jag tror att man avvaktar med investeringar, man vill veta att det finns en trygghet i att vi även i framtiden kan ha god försörjningstrygghet. Nu finns en uppenbar risk att företag avvaktar och låter bli att investera i Sverige.

Vattenfalls vinst för det första kvartalet minskade jämfört med samma period i fjol, och företaget fortsätter nu på den inslagna vägen att göra sig av med anställda. Vid årsskiftet avslutades den förra nedskärningen på 2 500 tjänster och nu ska ytterligare 1 000 jobb bort. Hur anställda i Sverige drabbas är oklart, men det leder till oro bland personalen, säger Christian Lidén som jobbar på huvudkontoret i Solna.

– Det är huvudfrågan som tas upp på raster och luncher, det påverkar alla. Självklart är man lite rädd om man själv är drabbad eller inte. Men först och främst är det kollegorna, för man vet ju att kollegor kommer ju garanterat försvinna, säger han.