Besvikelse på Ringhals

1:45 min

Människor på Ringhals som vi pratar med säger att det känns surt och man är besviken.

En av de är Bengt Tornqvist som jobbar som inspektör på utbildningsavdelningen.

– Jag tycker att det är jättetråkigt det här att vi ska lägga ner väl fungerande kärnkraft i Sverige. Det är ett produktionsanläggning som har ett jättestort samhällsvärde. Jag kan förstå det ur ett företagsekonomiskt så, men det är klart det är dystert.

Sekos representant Mårten Walfridsson säger att beskedet inte kom som en chock.

– Inte helt oväntat. Något tidigt, jag anar tydliga politiska påtryckningar, men jag är vid gott mod ändå, säger Mårten Walfridsson.

Ringhals är en av de största arbetsgivarna i Varberg, en av de största och många har en relation till Ringhals, känner någon som jobbar där eller har själva gjort det. Det är ett tungt besked för hela kommunen, inte minst i Bua. Här står några grannar och pratar med varandra. Hela området här har utiskt över kärnkraftverket. En av dem som står och pratar är Göte Björklund

–  Jag har varit med i 40 år på Vattenfall och är det så att det är politik bakom att man stänger av det, då är det åt helvete. Vi har ju rustat upp de här nu för att de ska gå, sitter man och bara bestämmer saker och ting utan att ha nån jävla tanke i skallen, säger Göte Björklund. 

Men man säger att det är ekonomi det handlar om?

– Men de måste väl ha räknat något i förväg? Nej, det är politik.

Grannen Maria Jarlsgård håller med.

– Ringhals är oerhört viktig. Utan Ringhals existerar vi inte här i vårt lilla Bua.

Det är inte helt klart att det blir en tidigare stängning - först måste ett beslut i styrelsen tas. Vattenfall äger 70 procent av Ringhals, övriga 30 procent har Eon. I och med att Vattenfall har större delen så väger ändå riktningen de la ut under tisdagen tungt. 

Nu ska Ringhals titta på hur det blir med personalen och hur många som behöver sluta. 

– Hur många och i vilken takt, det vet inte jag i dag. Vi får komma ihåg också att vi har stora pensionsavgångar under den här perioden, säger Eva Halldén, VD för Ringhals. 

En del pratar ju om politiska påtryckningar?

– Det kan inte jag uttala mig om, det är ju ett rent affärsmässigt beslut som har fattats. Vår produktionskostnad överstiger elpriset.