Jörgen Jönsson om Tre Kronors lag: ”Har bra koll på defensiven”

4:14 min

Radiosportens ishockeyexpert Jörgen Jönsson siar bland annat om svenska spelare som nyss har åkt, och som riskerar att åka ur Stanley Cup.

Fem spelare i Tre Kronors preliminära VM-trupp är från den svenska hockeyligan. Skellefteås Markus Svensson, Jonas Ahnelöv i Modo, Mattias Sjögren i Linköping, Frölundas Joel Lundqvist och Martin Johansson i Örebro är just nu med i Tre Kronors VM-trupp. 

– Jag är glatt överraskad att det finns fem spelare i truppen från SHL. Jag trodde inte att Pär Mårts skulle välja så pass många. Faktum är ju att de bästa spelarna spelar i Nordamerika. Utöver dem har vi ett koppel av duktiga lirare i den ryska ligan, KHL, säger Radiosportens hockeyexpert Jörgen Jönsson.

Natten mot torsdag avgörs den sjunde matchen mellan Tampa Bay och Detroit i NHL-slutspelet. Jörgen Jönsson anser att vissa svenskar i lagen hade gjort stor skillnad i Tre Kronor.

– Jag tycker att Henrik Zetterberg hade varit fantastiskt kul att få se igen. Men jag tror att han någonstans känner att han har gjort sitt, och behöver den här tiden att ta hand om sig och sin rygg, säger Jönsson och fortsätter:

– Victor Hedman är ju en stjärnback och han skulle tillföra jättemycket till Tre Kronor. St. Louis Carl Gunnarsson (en mer defensiv back) tycker jag inte behövs. Det känns som att Sverige har bra koll på defensiven, där finns det stabilitet. 

Jönsson tycker inte heller att det är nödvändigt att kalla Detroits målvakt Jonas Gustavsson till VM om laget skulle åka ut mot Tampa Bay. Sedan tidigare är det klart att Jhonas Enroth i Dallas och Anders Nilsson, Ak Bars Kazan kommer att konkurrera om startplatsen, med Skellefteås Markus Svensson som tredjemålvakt.

– Man har två mycket kompetenta målvakter i Jhonas Enroth och Anders Nilsson, som båda tidigare har spelat bra i Tre Kronor. Med Markus Svensson som backup så tror jag att den svenska målvaktssidan är så bra som den kan vara.