EU-förhandlingar om Östersjöfiske

EU-parlamentet vill att fiskare i Östersjön får dra upp färre torskar än vad både EU-kommissionen och medlemsländerna vill tillåta. Resultatet kan få stor betydelse för hela unionens fiskepolitik.

Sedan parlamentsledamöterna på tisdagen röstat om den nya långsiktiga förvaltningsplanen för torsk, strömming och skarpsill i Östersjön gavs tummen upp från både Miljöpartiet och Moderaterna.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Det här är en jättetydlig signal, att parlamentet tydligt har ställt sig bakom ambitionen att gå i linje med den nya fiskereformen och fiska lite mindre under en tidsperiod för att bestånden ska återhämta sig, sade Linnéa Engström (MP).

– Jag är väldigt stolt över att vi nu får en hållbar fiskepolitik för Östersjön, sade i sin tur Christofer Fjellner (M).

Förvaltningsplanen är tänkt att bygga på vetenskapliga rön snarare än på politikernas åsikter vad gäller fisket. EU-kommissionen och medlemsländerna har dock fått kritik för att acceptera på gränsen till vad som verkligen är hållbart.

Att parlamentet nu vill ställa hårdare krav innebär sannolikt att de kompromissförhandlingar som nu inleds kommer att leda till ett minskat fiske.

I slutändan kan det få stor betydelse för allt EU-fiske, då Östersjöplanen ska kopieras över till andra fiskevatten.