Basketklubbar enas mot rasism

3:40 min

I basketens SM-finalserie gör Uppsala och Södertälje en gemensam aktion.

I dag deltog båda finallagen i basketens SM-final, Uppsala och Södertälje, i ett möte med basketförbundet. Detta efter flera påstådda rasistiska påhopp under finalserien. Klubbarna ska nu tillsammans manifestera inför matcherna.

Bakgrunden är den stämning som uppkommit i samband med SM-finalerna där rasistiska uttryck påstås ha yttrats från läktarplats.

Först var det Uppsalas Brice Massamba som enligt honom själv ska ha blivit rasistiskt kränkt av Söderäljes Aaron Anderson samt av vissa individer i publiken. Senare ska det även ha förekommit rasistiska påhopp från vissa individer i Södertäljeklacken mot en man i publiken.

Klubbarna har nu kommit överens om en gemensam aktion inför varje kvarvarande match i finalserien.

Bland annat ska spelarna tåga in med ungdomsspelare från det andra laget, en gemensam banderoll kommer att hållas upp och klubbledarna kommer sedan sitta tillsammans på läktaren under matchen.

– Vi kommer göra en snygg och elegant gest kort före matchen som visar att lagen och klubbarna står enade mot rasismen, säger Uppsalas ordförande Staffan Persson till TT och fortsätter: 

– Jag tycker inte om det här som vissa vill få det till, att det blir en pajkastning mellan Södertälje och Uppsala. Det har alltid funnits en frisk rivalitet mellan klubbarna och det är där vi vill vara tillbaka.

Utöver den gemensamma aktionen har klubbarna kommit överens om tätare kommunikationsvägar, att ta initiativ till tydligare rutiner i samband med läktarhändelser samt att aktivt bidra till ett positivt klimat på läktarna genom att internt lyfta dessa frågor.

Uppsala Basket har sedan tidigare anmält Aaron Anderson för att han ska ha uttryckt sig rasistiskt under en av finalmatcherna.

– Vi har gjort anmälan och kommer att acceptera det SBBF:s disciplinnämnd beslutar i den frågan, säger Staffan Persson, ordförande i Uppsala Basket i pressmeddelandet.

– Vi kan alla gå till oss själva och ta ett ansvar i att skapa en positiv stämning på matcherna och heja fram vårt lag, säger Staffan Persson och Johan Linder i ett gemensamt uttalande.

I finalserien står det 3-1 i matcher till Södertälje Kings som kan avgöra på hemmaplan i morgon onsdag.