Kvinnaböskes låt inget för Granskningsnämnden

Ideella föreningen Musikupproret anmälde för drygt en och en halv månad sedan SVT:s Melodifestivalen samt Hasse Anderssons tävlingsbidrag "Guld och gröna skogar" till Granskningsnämnden.

Man menade att bidraget redan hade framförts av en japansk artist. Nu meddelar Granskningsnämnden att det inte är deras sak att ta upp tävlingsreglerna i Melodifestivalen och att de därför inte kommer granska anmälan.

Föreningen Musikupproret ifrågasatte också i anmälan Melodifestivalens sätt att välja ut låtar och att Svt på grund av det inte stimulerar musiklivet. Festivalgeneralen Christer Björkman tillbakavisar kritiken i en intervju med Kulturnytt i mars och säger att han inte alls håller med.

Enligt SVT:s regler för melodifestivalen så får inte något bidrag ha gjorts tillgängligt för allmänheten tidigare, en regel som Musikupproret tycker att Svt gått emot. Men Granskningsnämnden anser att det är en fråga som inte ligger på deras bord.

- Det är något för SVT internt. Radio och tv-lagen innehåller inga regler om det här, säger juristen Anna Dingetz på Myndigheten för radio och tv.

Beslutet från Granskningsnämnden:

 "De bestämmelser som granskningsnämnden tillämpar innebär ingen reglering av sändningarnas innehåll i det avseende som du tar upp"

 Beslutet går inte att överklaga.