BORÅS

Oro bland AB Bostäders hyresgäster

1:31 min

Beskedet att AB Bostäder i Borås kommer att sälja 900 lägenheter oroar många hyresgäster. Man är rädd att det blir oseriösa köpare som struntar i underhållet.

Igår meddelade kommunala AB Bostäder i Borås att man kommer att sälja 900 lägenheter, eller 13 procent av sitt lägenhetsinnehav. Bland annat kvarteret Famnen på Solvarvsgatan på Hässleholmen. Ett besked som förvånade många hyresgäster. Så här säger en av dem om beslutet:

– Jag tycker att det är tragiskt att socialdemokraterna kallar sig ett arbetarparti när de står till höger om moderaterna, i det här fallet alltså.

En oro som finns hos många hyresgäster är att hyreshusen säljs till en oseriös hyresvärd. En hyresgäst konstaterar att det finns alldeles för många exempel på när privata hyresvärdar köpt upp allmännyttiga bostäder för att sedan strunta i underhållet och bara tjäna pengar. Så här säger Lilit Hovanesian:

– Då blir man orolig, men eftersom det är första gången jag hörde det från dig så jag har inte tänkt så mycket på det. Men kommer det någon oseriös så är det klart att man blir orolig.

Galal Amen har bott hos AB Bostäder i 28 år och han har blandade känslor inför beskedet.

– Jag är orolig faktiskt, nu, när du berättar det här.

Samtidigt är han missnöjd med underhållet från AB Bostäder. Så kanske, säger han, blir det bättre med en privat hyresvärd.

– AB Bostäder sköter sig inte.

Hyresgästföreningen gick efter beskedet igår ut och kritiserade beslutet att sälja. Dels anser man att det finns andra lösningar och dels finns en oro för vem som får köpa. Så här sa Lennart Derehag om varför allmännyttan är viktig:

– Det är ju till och med lagstadgat att vi kan vara med och påverka med hjälp av boinflytande i allmännyttan och det kan vi aldrig kräva om det blir en privat fastighetsägare.