
Syrerikt vatten kan öka algblomning
I vinter har stora mängder syrerikt vatten har flödat in till Östersjön. Nu varnar forskare att det kan leda till kraftiga algblomningar.
Orsaken är att näringsrikt vatten från botten pressas upp mot ytan, där det skapar grogrund för stora ansamlingar av cyanobakterier. Ett liknande scenario kunde vi se redan 2005, berättar Fredrik Wulff, professor i marin systemekologi vid Stockholms universitet.
– Vi hade ett salvattensinbrott 2003 och två år senare hade vi den värsta blågröna algblomningen vi haft på länge, säger han.
Gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Ja, 2005 var ett år då Östersjön blommade, med stora ansamlingar av cyanobakterier som påverkade både miljö och turism. Nu varnar Fredrik Wulff för att Östersjön kan komma att få liknande mycket kraftiga blågröna algblomningar inom ett eller ett par år.
Detta efter att omkring 198 kubikkilometer syrerikt, kallt vatten från Kattegatt i vintras flödade in i Östersjön. Ett liknande saltvattensinbrott 2003 anses vara en starkt bidragande orsak till de kraftiga algblomningarna 2005.
– En massiv blågrön algblomning förutsätter inte bara att det kommer upp mycket närsalter utan det ska vara perfekt sommarväder, varmt och soligt. Men det är en stor risk att det här kommer att innebära att mycket närsalter trycks upp och det finns en potential att vi får stora algblomningar, säger Fredrik Wulff.