
Cecilia driver skogsbruk med häst
Hon väljer häst och motorsåg istället för skogsmaskin.
- Det är absolut en framtidsbransch. Efterfrågan ökar, säger Cecilia Berntson som driver eget skogsbruksföretag där målet är att minimera skadorna på marken.
Vi har tidigare berättat om Cecilia Berntsson som försöker förverkliga sin dröm i Gunnarskog där hon börjat bygga en kretsloppsgård där hon vill bli så självförsörjande som möjligt. Samma tänk går igen i hennes företag.
- Vi tänker långsiktigt och vill inte lämna för djupa sår i naturen.
Bland kunderna finns främst privatpersoner men också bolag och kommuner. De senare ofta med marker som är svårtillgängliga eller där man behöver gå varsamt fram - som i tätort.
- Människor vill att det ska göras mer varsamt så de har mer skog kvar efter en avverkning. Det finns en god ekonomi och framförallt bra hållbarhet i kontinuitetsskogsbruk. Vi kan ta ut lika mycket som en skogsmaskin men det går inte lika fort.
I skogsbranschen är de kvinnliga egenföretagarna få. Cecilia har stött på patriarkat och tunga motgångar men hon har lärt sig hantera det och tror på framtiden och samarbete.
- Nu går det lättare för mig att bemöta dem så det gagnar oss båda. Men det behövs mer kvinnor i skogen.
När P4 Värmland kommer på arbetsplatsbesök jobbar hon och kollegan Peter Johanneson på en udde i Sunne som ska bli natur- och strövområde. De har båda samma syn på miljövänligt skogsbruk. Till sin hjälp har de ardennern Lazy.
Det är genom företaget hon finansierar sitt drömbygge - gården som hon bygger utanför Arvika. Hon har jobbat på den i tre år och tror det är ungefär tre års jobb kvar. Det har bitvis varit tufft med ekonomi och ork som tryter.
- Jag har inte gjort så mycket på gården i vinter utan mest jobbat i företaget för att stadga en jämn månadsinkomst så jag kan fortsätta bygga i vår. Det går bra.
Hennes plan för sommaren är att börja bygga ladugård och ordna insidan av boningshuset, sätta in spis, vedpanna och dra rör för vatten och värme.