Norrköping

Blommor tar plats i rabatterna

7:55 min

Det är högtid för utplantering av växter i kommunala parker och rabatter. Vårblommorna i Norrköping är redan på plats och snart är det dags för mer blommor att få komma ut från växthusen på Sylten. I Carl Johans park förbereds det för sommarblommor och kaktusar.

Vårlökar och penséer har redan satts ut i urnor, amplar och rabatter och snart är det dags för sommarblommorna att sättas ut.

Är det något speciellt färgtema som gäller i år?

I Carl Johans park är det mörklila, ljuslila och rosa. Ute på stan är det mycket gult och blått och lila och på Drottninggatan är det vitt och rött, säger landskapsingenjören Karin Berglund. 

Hur många plantor är det som planteras ut?

-- Det finns cirka 10 000 plantor av vårblommor här i parken och totalt är det runt 15 000. När det gäller sommarblommorna har vi cirka 1,3 miljoner kronor att röra oss med och det är lite mindre än förra året berättar Maja Pålsson som är landskapsarkitekt.

Kommer det att märkas att ni har mindre pengar till sommarplanteringar?

– Nej det kommer det inte att göra för en stor del av budgeten i år gick till att plantera perenner för att minska på antalet sommarblomsplanteringar så perennplanteringarna ska stå sig flera år i rad säger Maja Pålsson.