Stopp för paracetamol i butiker

1:37 min

I höst stoppas försäljningen av värktabletter som Alvedon och Panodil i mataffärer. Det har Läkemedelsverket beslutat.

Från och med november kommer tabletter som innehåller paracetamol, exempelvis Alvedon och Panodil, inte få säljas i vanliga butiker. Det beror på att det sedan 2009 har skett en ökning i antalet förgiftningsfall.

Missbruk av paracetamol ger skador på levern. Kai Knudsen, överläkare, docent vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och expert på akut förgiftning ser det som ett bra beslut.

– Jag tycker att det är bra, jag tycker att paracetamol har så pass farliga biverkningar i relativt små mängder. Så det är rimligt att detta säljs på apotek. Vi vet inte än om det kommer leda till färre förgiftningar men det får framtiden utvisa, säger Kai Knudsen.

I Vänersborg råder det delade meningar om det är ett bra beslut eller inte: En man tycker att det är bra att det går att få tag på tabletter enkelt om man skulle få huvudvärk. En kvinna tycker att förbudet är bra, eftersom hon tror det skulle minska missbruket.

Men trots att tabletter med paracetamol inte ska få säljas i vanliga butiker ser inte Kai Knudsen några risker med en normalanvänding.

– Paracetamol är ett välbeprövat och säkert preparat i rekommenderade doser under begränsad tid. Även under graviditet enligt läkemedelsverket. Men det är alltid bra om man har några frågor att gå till ett apotek, avslutar Kai Knudsen.