Satsning utanför mallen gav mersmak

1:44 min

Svenska män dominerar räddningstjänsterna - men något är på gång. Fler kvinnor och fler med invandrarbakgrund kommer in på räddningsstationerna.

Ett projekt i Halmstad har satsat på en grupp ungdomar med invandrarbakgrund.

Det finns ett uppdämt behov av förändring inom räddningstjänsten, säger John Kvarnhäll, som jobbar med bland annat IT och utbildning på Räddningstjänsten i Halmstad.

– Räddningstjänsten har varit en stereotyp organisation med en typ av människor, män från Sverige som alla ser likadana ut. För att få vår organisation att spegla samhället som det ser ut i övrigt behöver vi driva det här projektet, säger John Kvarnhäll.

Fem ungdomar, varav fyra med invandrarbakgrund, två tjejer och tre killar, avslutade nyligen ett års anställning. De har provat på alla sorters jobb som finns på en räddningstjänst.

– Det har fungerat jättebra och ungdomarna har varit oerhört motiverade. De har jobbat nära vår personal, som har mognat inom mångfald, menar John Kvarnhäll och fortsätter:

– Det har varit en stor vinst för vår organisation, vi har blivit mer öppna och ser saker på ett annat sätt än vad vi hade gjort annars.

Dallia Zana är 24 år och en av de som varit med i projektet.

– Det har varit helt fantastiskt. Ett äventyr fyllt av erfarenheter och nya intryck hela tiden, säger Dallia Zana, som tidigare valde mellan polisjobb eller jobb på räddningstjänsten. Nu är valet gjort:

– Utan tvekan räddningstjänsten!