DANSENS DAG

10 musikvideos som fick oss att dansa

Idag 29 april är det dansens dag. Vi på Musikguidenredaktionen är varken ballerinor, b-boys/-girls eller dancehallstjärnor, men vissa musikvideos har vi trots allt testa dansa till (i smyg)... Här är 10 minnesvärda musikvideos som fick oss och resten av världen att vilja skaka loss!

10. Fatboy Slim – Weapon Of Choice

Motivering: Skådespelaren Christopher Walken, som de flesta av oss är vana att se som råbarkad skurk, chockerade många med sina danskunskaper. Han är från början skolad balettdansare och det finns något väldigt befriande med någon som känns stel och har väldigt hög integritet river av en koreografi som heter duga.

9. N’Sync – Bye Bye Bye

Motivering: De flesta av oss minns de dansande marionetterna som gruppen skulle föreställa i musikvideon. Mycket energiskt och synkat, inte så konstigt kanske med tanke på bandets namn…

8. Britney Spears – Baby One More Time

Motivering: En massa dansare i en gymnastiksal och Britney iklädd träningsbyxor och magtröja. En av de låtarna på den här listan som var en megahit även utan dansen, men musikvideon bjuder på helt oförglömliga ögonblick. Alla tyckte plötsligt skoluniform var det snyggaste som fanns och Britneys rev av en handvolt som skulle få rena rama gymnaster att bli blyga.

7. Bauer – Harlem Shake

Motivering: Är det någon låt som uppmanat till offentlig dans, så är det den här! Alla från armésoldater till skolklasser spelade in sin version av Harlem Shake. För en stund blev det något av en folkrörelse. Vi minns fortfarande en version där en person kastar in en tegelsten i en tvättmaskin.

6. Michael Jackson – Smooth Criminal

Motivering: Världens danskung måste givetvis vara med och vilken musikvideo ska en välja bland många imponerande koreografier. Den här gången blev det Smooth Criminal, men det hade likagärna kunnat vara Thriller, Beat It, Billie Jean, You Rock My World… En i helhet banbrytande video under sin tid.

5. Soulja Boy Tell ‘Em – Crank That

Motivering: En till grupp som lyckades lansera en dans tillsammans med sin musikvideo och låt. Lite mer underground bland gemene man och kvinna, men en superhit i USA där alla dansade Soulja Boy.

4. Las Ketchup – The Ketchup Song

Motivering: Var det så att dansen skulle härleda till hur det ser ut när man skakar en ketchup-flaska? Det var i alla fall skaka händerna lite sådär, vifta med händerna lite såhär och en dansade ketchupdansen. Inte speciellt avancerat, men vi hakade på. Las Ketchup kanske aldrig kom på någon ny dans och deras karriär blev ganska kortlivad. Men vi minns den!

3. Beyonce – Single Ladies

Motivering: Många är vi som hört den här låten ute i svängen och börja slänga med håret, vifta med vänsterhanden och sjunga If you like it then you shoulda’ put a ring on it. Avskalad musikvideo med fullständigt fokus på koreografin plus Beyoncé i den ekvationen kan inte bli annat än fullträff.

2. PSY – Gagnam Style

Motivering: Nutidens Macarena som även blivit den mest visade i Youtubes historia med över 2 miljarder tittar! Hade det inte varit för dansen, hade nog inte den här låten blivit så gigantisk. Förmodligen är det många av dessa 2 miljarder som låtsats rida på en häst eller svinga en lasso över huvudet när Gagnam Style satts på under en fest.

1. Los Del Rio – Macarena

Motivering: Låt oss vara ärliga nu. Alla gjorde det. Macarena. Kan det ha varit den här videon som var först med att lansera en dans i musikvideon som tittarna kunde hänga med på? Det är hur som helst en riktigt klassiker. (För den som mot förmodan inte kan dansen kommer en kurs här:)

BUBBLARE: Ciara – Gimmie Dat

Motivering: Inte riktigt lika känd som de övriga låtarna på listan, men 100% dans och väldigt avancerad sådan. Ciara ÄR en imponerande dansare.